Faktisk opstod idéen ved lidt af et tilfælde! I 1996/1997 blev der udgivet nogle nye salmer, som skulle prøves af i Gjellerup Sogn, og på den baggrund skulle der skrives en rapport. Det gjorde man – men en af deltagerne i fællessangen foreslog, om man ikke kunne blive ved med at synge. Og den idé blev straks grebet! På daværende tidspunkt vidste man ikke, at fællessangen i denne form skulle vare ved i mere end 20 år.
I begyndelsen besluttede man sig for at mødes torsdag formiddag til fællessang fra Højskolesangbogen med en tiltrængt kaffepause midtvejs. Udover en kop kaffe og en ostemad gik snakken lystigt. Man mødtes torsdage i september, november, januar og marts måned. Det kom godt fra start med ca. 35 deltagere hver gang. Efter en periode blev sangen suppleret af ”den gode fortælling”.
Og sådan foregår det fortsat i dag – nu med ca. 60 deltagere hver gang. Der er ingen tilmelding. Du kan komme ind fra gaden og være med – klar til start kl. 10. Stemningen er i top, og der synges på livet løs. Hver gang er der en tovholder, som på forhånd har fundet sange og fortællinger, og som leder slagets gang den pågældende torsdag.
I Gjellerup er det er skøn blanding af frivillige, kirkens præster, organister, en pastor emeritus og kirke- og kulturmedarbejderen, der på skift har tovholderrollen.
”Den gode fortælling” kan være alt muligt forskelligt. Højtlæsning af gode historier, genfortælling af romaner, udpluk fra artikler, tanker og holdninger om mangt og meget fra det virkelige liv, citater og vittigheder i en god blanding – og sikkert meget mere. Vi kan godt lide at få noget at tænke over, men sandelig også at få os et godt grin.
Sangen er fantastisk. Intet er for trist, sjovt, svært eller kedeligt. Vi synger ALT. Og ukendte sange læres i en fart. Vi kan godt her afsløre, at vi har sunget ”Den danske sang er en ung blond pige” FLERE gange i den seneste tid med fynd og klem! Vi blev inden start enige om, at HVIS nogle følte sig krænket over noget, kunne man jo bare undlade at synge med på den eller disse linjer. (Derfra hvor jeg sad, hørte jeg ingen forskel i styrke på noget tidspunkt!)
Vi håber, at folk kan blive ved med at mødes til ”Højskolesang og den gode fortælling” mange år endnu. Heldigvis får fællessangen en optur mange steder i disse år og vi GLÆDER os til, at den 19. udgave af Højskolesangbogen udkommer i 2020.