Fortsæt til hovedindholdet

Tænkepause

Lad dig fordybe og inspirere

Højtflyvende tanker og helt jordnær hverdag. Begge dele får plads i fordybelses-universet 'Tænkepause', hvor du kan dykke ned i et væld af forskellige emner, der knytter sig til kirkelivet. 

De nedskrevne tanker stammer alle fra de orlovsrapporter, som præster skriver i forbindelse med, at de afholder orlov fra deres virke. Nu bliver tankerne delt med dig, så de kan være til inspiration og refleksion. 

Snup en tænkepause - og bliv klogere på alt fra den ortodokse kirke til værdien af stilhed og langsomhed. 

Tænkepause

Sorgen og det kristne håb

I min studieorlov har jeg forfulgt nogle af de temaer, der dukker op, når mennesker går i sygdommens og sorgens landskab. Særligt har jeg fokuseret på det at give plads til ærlighed – i fællesskabet med Gud og mennesker – og på de håbsdimensioner, der nogle gange kommer i spil i mødet med sygdom og død.

Af: Jakob Søe Esmarch
Tænkepause

Refleksioner over Grundtvig: Menigheden er troens blomsterhave

Mit ærinde er, at Grundtvig bringes ind på midterbanen. Han hører i den grad også hjemme blandt mennesker på landet. Grundtvig formidler på en folkelig måde, at der er mere i vente end den mørke grav både her og hisset. Det giver mennesket en særlig værdighed og naturligvis også et tankevækkende ansvar, at det er skabt i Guds billede jf. 1. Mosebog kp. 1, 26-27. Skabt i Guds billede kan livet ikke være den rene elendighed.

Af: Kirsten Krab Koed
Tænkepause

Projekt ”Vandring mod forandring og nyt livsmod”

Det er min erfaring, at vandring og samtale kan føre til forandring hos det enkelte menneske på forskellig vis, og jeg er af den overbevisning, at en vandretur sammen med en eller flere personer, der på en eller anden måde er nået til et vendepunkt i deres liv vil være et godt supplement til Folkekirkens eksisterende tilbud til sorggrupper med henblik på at give mennesker nyt livsmod.

Af: Inger Marie Mortensen
Tænkepause

Inspirationen fra den ortodokse kirke

Studieorloven har øget min indsigt i den tro og praksis, som rumænere, ukrainere og andre østeuropæere med ortodoks baggrund bibringer det danske kirkelige landskab. En indsigt som forhåbentlig kan fremme den gode relation med de ortodokse, som jeg møder i mit daglige arbejde som sogne- og stiftspræst. Og samtidig har studierne i den ortodokse teologi været inspirerende i forhold til min egen teologiske refleksion, hvilket forhåbentlig også kan komme andre – i menighed og stift – til gavn.

Af: Peter Fischer-Nielsen
Tænkepause

Abraham Kuyper - Hollands svar på Grundtvig?

Kuyper satte spor i en grad, så at man kan sammenligne ham med N.F.S.Grundtvigs rolle i Danmarks historie. Grundtvig var som Kuyper teolog og præst og fik stor betydning både folkeligt og religiøst i en lang eftertid. Grundtvigs kamp for undervisning og oplysning, for den sande kristendom og for etablering af frie valgmenigheder i et kirkeligt miljø præget af statskirkelighed har tydelige paralleller i historien om Kuyper. Der er imidlertid også betydelige forskelle mellem de to.

Af: Martin Boje Christensen
Tænkepause

Bøn, stilhed og langsomhed som vigtige trædesten i et væredygtigt liv

Gennem det meste af mit præsteliv har jeg prioriteret en årlig ugentlig retræte i stilhed. Det har været et tilbagevendende behov for tilbagetrækning fra arbejde, krav og forventningspres og en mulighed for at bede og reflektere; at lade Gud kalibrere det indre kompas. Et behov, der kun er blevet stærkere og mere påtrængende gennem årene. 

Af: Maj Brit Hvid Christensen
Tænkepause

Kvinden og kaldet

Udgangspunktet for min studieorlov var en kasse med håndskrevne erindringer, breve og fotos, som er blevet opbevaret i familien, siden min farfars søster, Sofie Mathews, døde knap 102 år gammel i 1986. Sofie Mathews, født Dolmer, blev færdiguddannet som læge i København i 1915 og udsendt til Indien som missionær på Danish Mission Hospital i Tirukoilur.

Af: Anne Dolmer