Fortsæt til hovedindholdet
Familier og par
HåbsAnkre – et samtaleløb

HåbsAnkre – et samtaleløb

Under en del af coronanedlukningen havde vi i vores kirke et tema kørende om håb. Ud fra håbets tema forsøgte vi at lave alternative aktiviteter, i en tid hvor vi som kirke ikke kunne være åben og inviterende i samme grad, som vi plejede. Derfor måtte vi nytænke, hvordan vi bedst muligt kunne nå mennesker i sognet.

Der opstod en ide ud fra tanken, at vi mennesker godt må øve os i at dele liv med hinanden – og gerne livet, der leves på ”indersiden”. 
I vores kirke ønsker vi at se og møde mennesker i deres liv, netop der hvor de er. Vi ønsker at danne ramme om fællesskaber, hvor vi kan dele liv med hinanden. Desuden ønsker vi at give dem en oplevelse af, at Gud ønsker at være nærværende midt i deres liv. 

Når folket ikke kunne komme til os – måtte vi komme til dem!
Derfor udviklede vi et lille samtaleløb, som havde til formål at styrke relationer i menneskers nære og primære fællesskaber. Ved hjælp af samtalekort kunne folk få muligheden for at dele liv med hinanden og komme til at røre lidt mere ved ”indersiden” af det at være menneske.

Helt konkret udviklede vi 40 samtalekort, også kaldet HåbsAnkre, da vores tema under corona var håb, og vi gerne ville være med til at sprede håb ind i menneskers liv gennem nærvær og samtale. Disse samtalekort blev helt konkret hængt op, og man kunne finde dem rundt omkring på stierne i Aulum by og tilsvarende i Hodsager by. 
HåbsAnkrene havde hvert sit samtaleemne og dertil tre konkrete spørgsmål, som knyttede sig til temaet. Temaerne kunne f.eks. være tid, fællesskab, bekymringer eller drømme; alle væsentlige temaer, som berører os alle på en eller anden vis. Nederst på kortet var ”en kærlig hilsen” fra vores Far i himlen.

Tanken var, at man på sine gåture med andre kunne få ledt tankerne hen på en lidt dybere snak om, hvad der rørte sig på indersiden, og om det, der havde værdi for den enkelte. Der var altså lagt op til en meningsfuld samtale gennem et emne og nogle spørgsmål.

Ofte kan vores samtaler blive overfladiske, og vi kommer ikke ind og rører ved det, som egentlig kan være det væsentligste i vores liv; det som kan være svært i livet, eller de ting, som vi ikke nødvendigvis deler med hvem som helst. Men jeg er ret overbevist om, at vi som mennesker alle har brug for at blive mødt i de ting, som rører sig, uanset om man er barn, ung, eller voksen. 
Vores håb var og er, at vi med denne lille aktivitet var med til at bidrage til lidt kvalitetstid ind i familien – eller ind i de relationer, man havde tæt på.  At der blev skabt små ”rum”, hvor man turde åbne op og kom dybere ind til hinanden for derved at styrke de fællesskaber og relationer, så de kunne blive endnu tættere og mere solide.

Det var tanken, at HåbsAnkrene skulle ramme en bred målgruppe. Ankrene indeholdt derfor alle væsentlige livstemaer for både børn, unge, midaldrende og ældre. Det var altså samtale-ankre, som var tiltænkt alle byens borgere, som havde lyst til at blive inspireret til dybdegående snakke på gåturene.

Familien havde dog et særligt fokus. Det var nemlig tanken og håbet, at mange familier ville se det som en hyggelig familieaktivitet at kunne gå en tur for at lede efter ankre rundt omkring i byen. Og samtidig få anledning til at få lyttet til hinanden, mærke nærvær, få en større åbenhed og fortrolighed med hinanden, få talt om vigtige emner og derved styrke sammenholdet i familien. Derfor var der også på nogle af kortene et spørgsmål, som henvendte sig primært til familien. 
Børn fra skolealderen og opefter kunne være med til at svare på spørgsmålene, og de mindste i familien kunne forhåbentlig finde glæde i at lede efter ankrene og måske også komme på banen i samtalen.

Ud over samtaleemnet og spørgsmålene fandt man nederst på hvert anker også en lille ”kærlig hilsen fra vores far i Himlen”, som gerne skulle give en kærlig opmuntring med på vejen. Ordet var et lille bibel- eller salmevers, som havde relevans ift. ankerets tema. 
Som kirke vil vi gerne sprede det glade budskab om, at vores kærlige himmelske Far inderligt ønsker at være der for os alle, med åben favn, håb, trøst og opmuntring. Derfor var det vigtigt for os at give Guds ”kærlige hilsner” med videre ud i livet, så disse forhåbentlig kunne bringe lidt lys og håb ind i den verden, vi stod i.

HåbsAnkrene er blevet til med inspiration fra konceptet ”Walk and talk”, som jo handler om, at man går en tur, mens man samtaler. Når man går sammen i det fri, er det naturligt for os at snakke med dem, vi går med. Turen frigør samtidig vores tanker, og munden ”løber lettere”.

I høj grad er HåbsAnkrene også inspireret af firmaet ”Simply family”, som har udviklet et fantastisk produkt, nemlig ”Go samtale”, som er samtalekort, der henvender sig til familier, par og andre specifikke målgrupper. Disse samtalekort har jeg hentet inspiration fra til nogle af de temaer og spørgsmål, som ankrene indeholder. ”Simply family” arbejder for trivsel og styrkede relationer i familier ved at udvikle produkter, der fremmer nærvær, sammenhold og gode vaner. Deres samtalekort kan varmt anbefales til alle familier!

Og sidst men ikke mindst er det en vigtig del af vores kirkes diakonale arbejde at lave samtale-arbejde i sognet. Vi ønsker og arbejder som kirke på at nå mennesker gennem samtalegrupper, hvor små fællesskaber mødes og deler det, som fylder. Og det er fantastisk at være med til at facilitere samtaler og se de bånd, som opstår, når man mødes og taler om det, som rører sig i os. 
Vores lille samtaleløb skulle gerne have vakt nysgerrigheden hos folk i sognet og give dem et indblik i, at kirken er mere og andet end gudstjenester og arrangementer. Som kirke vil vi faktisk utrolig gerne være medspillere og nærværende i både børns, unges, voksnes og ældres hverdag og trivsel.

Fakta (TRyk + for at åbne)

HåbsAnkre – et samtaleløb

Målgruppe: Børn, unge og voksne i alle aldre – og særligt målrettet familier

Sogn: Aulum-Hodsager

Provsti: Herning Nordre Provsti

Kontaktperson: Kirke- og kulturmedarbejder Mette Lønborg

Telefon: 5123 5659

E-mail: mette@aulumkirke.dk