viborgstift.dk
Pilgrim

Pilgrimme i Viborg Stift

Viborg Stift ønsker at være et inspirerende sted for tilrejsende og lokale pilgrimme. Viborg Domkirke og stiftets øvrige kirker kan benyttes som plads til fordybelse, ro og eftertanke.

Viborg stifts fokus på Pilgrimsbevægelsen

Interessen for pilgrimsvandring er vokset gennem de seneste 20 år. Flere og flere sogne arrangerer pilgrimsvandringer fx på særlige helligdage som 2. påskedag eller ved at tilbyde pilgrimsvandringer i løbet af ugen. Derudover arrangerer flere pilgrimsforeninger løbende pilgrimsvandringer i og omkring Viborg stift. Det at gå pilgrimsvandring – på egen hånd så vel som alene – kan hjælpe en med at være opmærksom på den vej, som man netop nu går i livet. Evangeliet om Jesus Kristus kan få genklang i ens liv, når man går i ”Guds store katedral”. Viborg stift prioriterer pilgrimsarbejdet med et stiftsudvalg, hvor der er tilknyttet en række medlemmer fra forskellige dele af stiftet samt en pilgrimspræst.

Viborg – en historisk hovedby for pilgrimme

Langs pilgrimsruter har der siden middelalder ligget herberger med en dagsvandrings mellemrum. Herbergerne var enkelt indrettede sovesteder, hvor man mødtes med andre vandrende. Hærvejen er også en gammel pilgrimsvej. Den førte direkte gennem Viborg, der i århundreder var et valfartssted og en hovedby på dens slyngede vej. I dag ligger der langs Hærvejen et herberg hver cirka 20 kilometer. I Viborg Ligger Viborg Pilgrimshus – herberget i Sct.Mogensgade 18a samt Herberget i Hald nær Hald Hovedgård.

Vi har i Viborg Stift indledt et samarbejde med Destination Hærvejen om udvikling af formidling og aktiviteter for pilgrimme langs Hærvejen i Viborg Stift.