Fortsæt til hovedindholdet

Alle Helgen

Ser du ikke videoen når du kommer til siden, kan det skyldes at du skal ændre på dine cookie indstillinger (det lille ikon i nederste venstre hjørne) og vælge "Tillad alle" så burde du kunne se filmen.

Tekst fra Bibelen, der passer til dagens afsnit

Alle Helgen

Og en af de ældste tog til orde og spurgte mig: »De, som står klædt i hvide klæder, hvem er de, og hvor kommer de fra?« Jeg sagde til ham: »Min herre, du ved det.« Og han sagde til mig: »Det er dem, som kommer fra den store trængsel, og som har vasket deres klæder og gjort dem hvide i Lammets blod. Derfor står de for Guds trone og tjener ham dag og nat i hans tempel, og han, som sidder på tronen, skal rejse sit telt over dem. De skal ikke sulte længere og ikke tørste længere, hverken solen eller nogen anden hede skal plage dem, for Lammet midt for tronen skal vogte dem og lede dem til livets kildevæld, og Gud vil tørre hver tåre af deres øjne.

Johannes Åbenbaring kapitel 7 vers 13 – 17

Kollund kirke

Carl Trock-Madsen
1891–1953

er ofte betegnet som en socialrealistisk maler, som er en kunstnerisk udtryksform, der i et realistisk formsprog skildrer emner med et socialt indhold og sigte og ansporer tilskueren eller læseren til at tage stilling. Måske er det derfor det netop er Skt. Laurentius, han viser os her i Kollund Kirke – en helgen for de fattige.

Carl Trock-Madsen havde en forkærlighed for hverdagsmotiver, som han ofte opsøgte i nærheden af sin bopæl. I 1930rne lå den på Østerbro i København, mens han i 1940rne flyttede til Valby og fandt sine motiver i og ved Søndermarken. Han valgte ofte situationer fyldt med bevægelse, både når han skildrede livet i hønsegården, grupper af legende børn og travle voksne i gadebilledet. Hans udtryksform var gennemgående fast og sluttet og kendetegnet af en vis forenkling. En betydelig del af hans indsats har ligget inden for den dekorative kunst, ikke mindst glasmaleriet.

Hans værker findes blandt andet i Garnisons Kirkes kapel; i Birkerød Kirke glasmosaik (Kristus med barnet) i Børglum Østre Kirke og et altertæpper til Simon Peters Kirke, og til S. Katharina Kirke i Hjørring.

Mere om:

Skt. Laurentius (født omkring 230 i Toledo i Spanien, død 10. august 258 i Rom, Italien) er en katolsk helgen.

Laurentius var skatmester og en af syv diakoner i Rom. En legende fortæller at han, efter at pave Sixtus 2. blev henrettet, fordelte kirkens skatter til de fattige. Dette var da imod kejser Valerians befaling. For dette blev Laurentius stegt levende. Han blev begravet på kirkegården Campus Veranus, dog er hans hoved i Vatikanet. Siden 354 har han været fejret den 10. august. I kunsten afbildes han ofte med en stegerist (dødsmåden) eller en pengepung (det som fremprovokerede henrettelsen). Han er de fattiges, de forbrændtes og brandvæsenets helgen.

 

Skt. Laurentius i Danmark

Kalkmaleri af Sankt Laurentius findes blandt andet i Helligtrekongers Kapel i Roskilde Domkirke. Også i Skagen spiller Skt. Laurentius en betydelig rolle. Den Tilsandede Kirke i Skagen hed egentlig Sct. Laurentius Kirke. Hovedgaden i Skagen hedder Sct. Laurentiivej. Og i Skagens byvåben ses risten, som Skt. Laurentius blev stegt på.

I Norge er Nidarholm kloster og Utstein Kloster viet til Skt. Laurentius. Laurentius var også Firenzes og slægten Medicis skytshelgen.