Præster med særfunktioner
Studenterpræst

Studenterpræst

Inge Marie Kirketerp Hansen

Studenterpræst for de studerende på Teko VIAdesign og AU Herning i Birk, Gjellerup Sogn, Herning Søndre Provsti.

inmh@km.dk eller studenterpraest@gmail.com


Gitte Thorsøe

Studenterpræst for de studerende på Herningsholm Erhvervsskole, Herning Søndre Provsti.

gtb@km.dkAf Inge Marie Kirketerp Hansen

”Kirken skal være, hvor mennesker er”, siger vi. Og mon ikke det blandt andet skyldes den forståelse, at ideen om studenterpræster opstod?

Som studenterpræst færdes man nemlig lige midt i de studerendes hverdag: På studiestedet blandt underviserne og de studerende. De studerende møder studenterpræsten til semesterstart, i kantinekøen, til sociale arrangementer, på gangen midt i en travl eksamenstid eller bare rundt omkring på campus.

 

Studenterpræsten tilbyder sjælesørgeriske samtaler med studerende og undervisere, og som præst i folkekirken er studenterpræsten underlagt fuld tavshedspligt, ligesom der ikke føres journal.

 

Samtalerne handler om alt fra hjemve, kærestesorger og eksamensangst til depression, selvmordstanker og ensomhed. Særligt ensomhed er en af de ting, som fylder meget hos rigtig mange af de studerende. Blandt andet derfor står jeg for et studenterkor, som øver engang om ugen, ligesom jeg arrangerer forskellige sociale arrangementer i løbet af året. Gospelworkshop, juleklip, skumfidusproduktion og m.m.

 

Studenterpræsten er ikke ansat på uddannelsesstederne, men af folkekirken. Det giver studenterpræsten en særstatus, og for de studerende giver det er pusterum at tale med én, der ikke tager sig af karakterkrav, projekthåndtering eller deadlines. Som en af de ansatte i skolens boghandel citerede en studerende for at sige: ”Der er kun to steder her på studiestedet, man kan slappe helt af. Her og hos præsten”.

 

Som studenterpræst er jeg en del af et landsdækkende netværk af studenterpræster, som i skrivende stund tæller 15 præster fordelt over hele landet. 

Folkekirken tæt på studenterpræsten

I denne video kan du møde en af landets andre studenterpræster, Charlotte Cappi Gunnet fra Frederiksberg. Hun fortæller i videoen om studenterpræstens arbejde og siger blandt andet om de studerende møde med præsten: ”I dag skal vi være i så meget kontrol alle steder, og vi skal være på hele tiden. Men her er der et rum, hvor man ikke skal det, og hvor man kan lade alle parader falde og bare være menneske”.