Tekst: Helle T. Nordentoft-Christensen, Ribe Stift
Hvordan får vi den rigtige præst til vores kirker? Dette spørgsmål stilled menighedsrådet for Bryndum og Vester Nebel sogne sig selv tilbage i starten af 2021, da en stilling som sognepræst blev ledig.
I 2021 havde Ribe Stift afsat penge til at bistå de menighedsråd, der gik med tanker om at lave jobopslag med video – og stiftet tilbød nu hjælp. Hjælpen var todelt og bestod dels af et økonomisk bidrag, men også knowhow i form af en professionel fotograf, der kunne producere selve videoen.
Godt begyndt er halvt fuldendt
Den færdige video, der fungerede som et jobopslag for den ledige stilling, blev 1 minut og 24 sekunder. Ikke lang tid, når man gerne vil forsøge at beskrive og vise den kommende arbejdsplads for en nyansat sognepræst. Netop derfor var det vigtigt med en præcis drejebog omkring tilvalg. Derfor var det noget af det første menighedsrådet gik i gang med at lave.
- Vi var egentlig utroligt enige. Det var ikke os, menighedsrådet, præsten skulle møde, men de kommende kollegaer, som præsten skulle arbejde sammen med, samt de omgivelser, vi kunne præsentere, siger Erik Schmidt, der er formand for menighedsrådet. Netop derfor møder man i videoen også organisten, sognepræsten, præstesekretæren samt næstformanden for menighedsrådet. De fire personer står på forskellige lokationer i de to kirker i Bryndum og Vester Nebel, sognehuset og præstegården og fortæller bl.a. om de mange aktiviteter, der foregår i pastoratet og lokalmiljøet.
Og spørger man den kandidat, der fik embedet, sognepræst Egil Hvid-Olsen, gør netop dette, at denne video skilte sig ud:
- Man skal passe på, at videoerne ikke får præg af at være turistvideoer. Man kan sagtens have f.eks. dronebilleder af de flotte omgivelser, hvor man bliver imponeret over, hvor smukt området er, men det er bare ikke relevant. Bryndum og Vester Nebels video var meget enkel, og det at møde nogle af de ansatte, som sagde nogle relevante ting, var det vigtigste.
I dag, hvor vi bevæger os meget rundt på de sociale medier og på internettet i det hele taget, har video fået mere og mere betydning i kommunikationen. Det skyldes, at videoer taler til sanser og følelser, og folk husker budskaber meget bedre med video end med tekst. Videoer kan være med til at give et mere personligt, nuanceret og relaterbart indtryk af et sogn, et embede og præsteboligen, og kan være med til at vise engagementet i menighedsråd og blandt de ansatte.
Hvilket indhold skal en video indeholde?
Men hvad er fordelen ved at supplere det traditionelle jobopslag med en video?
- Videoen var sammen med det traditionelle jobopslag med til at give et godt helhedsindtryk af, hvad det er for en stilling, hvilke mennesker man skal arbejde sammen med, og hvilke rammer der er for stillingen, siger Erik Schmidt.
Sognepræst Egil Hvid-Olsen er enig.
- Det, at man kunne få personalet til at medvirke i en video, gav en god fornemmelse. For mig gav det indtryk af et godt kollegaskab og sammenhold, siger Egil Hvid-Olsen.
Erik Schmidt supplerer: - Vi havde meget fokus på at præsentere det sted, den kommende præst skulle arbejde, og de mennesker, vedkommende skulle arbejde sammen med. Det var nøglepunktet for os. Vi ville faktisk gerne have haft flere medarbejdere med i videoen, men de var ikke parate til det, og dem, vi endte med, var dem, der sagde: ”Det gør jeg gerne!”.
Inspirations videoer fra Viborg Stift med job spots
I Viborg Stift tilbyder man menighedsrådene at lave optagelse af job spot ved opslag af præstestillinger. I kan se et udpluk af nogle af produktionerne ved at klikke her.