Fortsæt til hovedindholdet

En naturlig og fredfyldt afsked

Skovkirkegårde
i Midt- og Vestjylland

Vinden risler i bladene, og de nedfaldne smågrene under fødderne efterlader en knasende lyd, som beroliger både nervesystem og tankemylder. Det grønne løvtag føles som en dyne, der svøber skoven og den besøgende i tryghed og nærvær. Fuglenes sang efterlader toner af håb. 

Netop den oplevelse af ro, nærvær og fordybelse får et stigende antal danskere til at vælge en skovkirkegård som gravsted for sig selv og deres nærmeste.

Faktisk er begravelser under træernes svajende kroner gennem de seneste 20 år blevet så populære, at syv procent af danskere nu vælger naturen til som deres sidste hvilested – mens endnu flere overvejer det.

For en begravelse på en af folkekirkens skovkirkegårde tilbyder nogle andre muligheder end det traditionelle gravsted omkranset af små thuja-hække langs kirkediget. 

Med sin enkelthed og klimavenlige form er skovkirkegården blevet det foretrukne valg for flere og flere. 

En kirkegård for alle 

Uanset om du er medlem af folkekirken eller ej har du mulighed for at vælge en begravelse på en af de skovkirkegårde, vi har i Midt- og Vestjylland. Det gælder også, hvis du har en anden religion eller er ateist – kirkegårdene i folkekirken er nemlig for alle.

På kortet kan du se, hvor vi har skovkirkegårde i Viborg Stift. Ofte er skovkirkegårdene inspireret af den lokale natur uden for kirkegården. Nogle er derfor en del af det omliggende hedelandskab, mens andre er en del af et skovareal, som ligger i forbindelse med kirken. 

Vi arbejder hele tiden på at opdatere kortet, så har du kirkegårde som skal med, så klik her for at sende en mail til os.

Når du vælger en plads på en af folkekirkens skovkirkegårde, træder du samtidig ind i et vigtigt rum. Uanset om gravstedet er på en skovkirkegård eller en traditionel kirkegård inviteres du til at være en del af en fælles ramme, hvor der er plads til sorg, refleksion og håb. 

Når man træder ind på en af folkekirkens skovkirkegårde, træder man ind i et fællesskab. Et fællesskab, hvor der er plads til både sorg og håb – og hvor der er plads til alle; uanset om man er kristen eller ej. Samtidig er det vigtigt, at et gravsted både har plads til natur og kultur, eksempelvis ved brug af mindesten. Det er vigtigt for den sørgende

Elof Westergaard, formand for Foreningen for Kirkegårdskultur og biskop over Ribe Stift 

På mange skovkirkegårde er der mulighed for at have en mindesten. Det giver pårørende et vigtigt holdepunkt og et sted, som de kan rette deres sorg og håb mod. Og det er vigtigt, eftersom flere oplever, at de mangler dette holdepunkt, hvis deres afdødes aske eksempelvis er spredt ud over åbent hav. 

Fakta

Hvad er en skovkirkegård? 

En skovkirkegård er en kirkegård, hvor man har en klar oplevelse af, at man går ind i en skov eller en lund, hvor stedet gror på naturens præmisser og kun plejes i begrænset omfang.

 

Der findes tre typer:

- Skovkirkegård i eksisterende skov

- Skovkirkegård i eksisterende skovlund ved eller på en kirkegård

- Skovkirkegård i nyetableret skov

 

I folkekirken er jorden på en skovkirkegård indviet. Det betyder, at en præst ved indvielsen har markeret stedets tilknytning til kirken ved at læse et stykke op fra biblen og sunget en salme. I folkekirken er der ikke tradition for at nedlægge gravpladser, og du kan derfor forvente at kunne beholde dit gravsted så længe, du ønsker. Du kan ligeledes blive begravet sammen med ægtefælle eller familie. På private skovkirkegårde er man ikke på samme måde sikret sit hvilested på ubestemt tid.

Klimavenligt og økonomisk valg

Mange vælger skovkirkegården til, fordi de gerne vil tage et bæredygtigt valg og blive genoptaget i den natur, de kommer fra. Samtidig er stederne stort set pasningsfrie, og det gør det nemmere for pårørende, der kan komme for blot at mindes og ikke skal vedligeholde stedet. 

Pasningsgraden betyder også, at der er få udgifter til medarbejdere, som skal vedligeholde arealerne. Derfor er en skovkirkegård ofte et billigere alternativ til en traditionel kirkegård.

Fakta

Interessen vokser lokalt

Flere steder i Midt- og Vestjylland oplever man en spirende interesse for skovkirkegårde. Det gælder eksempelvis på Brande Kirkegårde, hvor kirkegårdsleder Cecilie Rosenberg Panduro de seneste år har set flere og flere vælge kirkens skovkirkegård til.

 

- Jeg tror, mange bliver tiltalt af oplevelsen af at vende tilbage til naturen. Og så er det samtidig både et klimavenligt og økonomisk godt valg, siger hun.