Fortsæt til hovedindholdet
Nyansatte præster
Nyheder

Ny sognepræst ansat i Østsalling Pastorat

Katja Jul Withen tiltræder stillingen den 1. september 2023

Katja Jul Withen er pr. 1. september 2023 ansat som kirkebogsførende sognepræst i Østsalling Pastorat (Grinderslev-Grønning-Thise-Jebjerg-Lyby sogne), Salling Provsti.

Viborg Stift ønsker Katja tillykke med ansættelsen og velkommen til Viborg Stift. Vi ser frem til et rigtig godt samarbejde.

Katja er nyuddannet præst, og skal - sammen med en anden ny præst - ordineres af biskop Henrik Stubkjær ved Ordinationsgudstjeneste i Viborg Domkirke, søndag den 13. august 2023 kl. 16.30.

Ordinationsgudstjenesten er åben for alle, og alle skal være hjertelig velkommen.

Katja Jul Withen

Katja fortæller lidt om sig selv og sin baggrund

Mit navn er Katja Jul Withen, og jeg er pr. 1. september ansat som sognepræst i Østsalling Pastorat. 

Hvad er din baggrund?

Jeg er 29 år og er oprindelig fra Tilst. Efter endt studentereksamen fra Aarhus Katedralskole gik jeg på Testrup Højskole, hvor jeg beskæftigede mig med filosofi, litteratur og korsang og tilmed mødte jeg min kæreste Leander, som jeg siden har boet sammen med i Brabrand. I 2016 søgte jeg ind på Aarhus Universitet for at studere Teologi. Det var en dejlig studietid, som jeg kan se tilbage på med stor glæde og tilfredshed.

Hvorfor blev du præst, og hvad holder du mest af i dit virke som præst?

Det lå ikke i kortene, at jeg skulle blive sognepræst. Jeg har dog fra en tidlig alder interesseret mig for livets store spørgsmål og interesseret mig for, hvad vi kan sige hinanden når vi sammen afsøger svar. Særligt mit møde med filosofien og inspirerende præster har haft stor betydning for min vej og mit kald til præstegerningen.

Jeg er meget optaget af det relationelle arbejde som sognepræst. Mødet med mennesket er vigtigt for mig, og jeg oplever det som meget meningsfuldt at kunne være en støtte i menneskers liv – både i glæde og sorg, samt i hverdagen i lokalsamfundet. Jeg ser det som en af mine fornemmeste opgaver at forholde mig åbent og nysgerrigt til de mennesker, som jeg står overfor.

Derudover finder jeg, at der ligger en vigtig opgave i at forkynde det kristne budskab. Vi bliver aldrig færdige med det arbejde at forkynde evangeliet vedkommende og relevant, og formidle hvordan gamle tekster endnu taler relevans ind i vores samtid. Varetagelsen af den fortolkningsramme kan ikke underkendes, og jeg anser det som et stort privilegium.

Hvad oplever du som den vigtigste udfordring ved at være menneske i Danmark i dag?

Intet menneske kan bære sig selv, men mange af os kan fra tid til anden bilde os ind, at vi med rank ryg skal kunne overkomme alle vores trængsler alene. Det er svært for os at give slip på kontrollen. Det er svært at dele ud af os selv og vores bekymringer, men kristendommen lærer os, at det, at vi gensidigt er afhængige af hinanden, er en gave. Hvis vi skal bære alting selv, kan livets byrde blive os ubærlig.

Jeg tror, at vi som kirke har en vigtig opgave i at være et sted, hvor vi ikke behøver være stærke. Vi behøver ikke at gøre os fortjent til noget. Vi behøver ikke bære vores verden ganske alene.

 

Min kæreste og jeg glæder os begge til at flytte til Breum, og jeg glæder mig særlig meget til samarbejdet med menigheden, kollegaer og menighedsrådene i pastoratet.