Fortsæt til hovedindholdet

Folkekirken i MidtVest

 

 

Vi samles om fællesskabet – og noget, der er større end os selv

 

Forskellighed, samhørighed - og med et blik for, at der måske findes noget, der er større end os. 

Det er noget af det, vi samles om i kirkerne i Midt- og Vestjylland. Og du kan være med.

På siden her har vi samlet det, som kirkerne i dit område er optaget af, så du kan blive klogere på livet i kirkerne - og tage del i det, du er nysgerrig på.

I folkekirken er der nemlig plads til alle – også dig, uanset om du taler et andet sprog, har en anden religion eller ikke tror på andet end det, du ser for dine fødder. Det vigtigste for os er, at du vil tage del i fællesskabet. 

I folkekirken i MidtVest elsker vi nemlig forskelligheder. Det bringer os sammen og gør os klogere på hinanden og livet.

Fødder

Find et smukt udflugtsmål

Mange kirker og kirkegårde i Midt- og Vestjylland ligger i nogle af de smukkeste naturområder, vi har. De er derfor oplagte at besøge, hvis du vil have lidt nye kultur- og naturindtryk på din gåtur. Lige nu er vi i fuld gang med at filme de smukkeste steder. Se dem her – og kig forbi en af dem til en gåtur med én, du har kær – eller som en rolig stund for dig selv.  

Tag på tur
Fakta

Hvad er et sogn?

Ordet 'sogn' lærte vi at kende under coronapandemien, da de seneste smittetal blev opgjort efter, hvor stort smittetrykket var i et sogn. Det gjorde vi, fordi et sogn er den mindste offentlige enhed, vi har i Danmark. 

 

Men faktisk er et sogn betegnelsen for en lille geografisk enhed i kirken. Typisk består et sogn af to eller tre kirker, der ligger i umiddelbar nærhed af hinanden. Ofte samarbejder de - og deler måske endda præst. 

 

I Danmark har vi 2.158 sogne. 271 af dem er en del af folkekirken MidtVest. Du kan finde dit eget sogn lige her. Find først dit provsti - og derefter dit sogn. 

Besøg dit lokale fællesskab

I folkekirken i Midt- og Vestjylland har vi 288 kirker, 195 præster og massevis af frivillige, der blandt andet er en del af kirkernes 206 menighedsråd, som er med til at lede kirkerne. De står bag et væld af spændende arrangementer og fællesskaber, som du kan tage del i.

Men hvordan finder du de tilbud, der er nærmest dig – og som matcher det, du interesserer dig for?

Tjek kortet og find din lokale kirke. Så kan du se, hvilke tilbud der er nær dig. 

Som helt almindelig midt- og vestjyde kan du også få en vigtig plads i din lokale kirke som medlem af menighedsrådet. På den måde får du indflydelse på, hvad kirken er optaget af og hvilken retning, den skal tage fremover. 

Mød fire af vores menighedsrådsmedlemmer lige her - og hør dem fortælle, hvorfor de bruger deres frivillige kræfter i netop kirken. 

Fakta

Hvad er et provsti?

Kommuner kender du - men ved du, hvad et provsti er? 

 

Et provsti er folkekirkens måde at inddele et stift i mindre enheder - lidt på samme måde som en region også består af flere kommuner. 

 

Et provsti ledes af en provst og et provstiudvalg. I folkekirken MidtVest har vi 11 provstier. Et provsti består af sogne, som er folkekirkens mindste enhed.

 

Ved du, hvilket provsti du er en del af? Find svaret her. 

Opdag kirkernes kunst

Præst og kunstanmelder Troels Laursen har i en årrække besøgt midt- og vestjyske kirker for at gå på opdagelse i kirkernes kunst og give os stof til eftertanke. Se med i vores video-kunstkalendere og gå på opdagelse i kirkens højtider.

Tal med en præst

Når livet gør ondt, er det vigtigt ikke at gå med problemerne selv. Hvis du mangler nogen at dele dine bekymringer med, lytter din lokale præst gerne til dig.

Vores præster har stor erfaring med at tale med folk i sorg og krise. Derfor taler de også gerne med dig om det, der fylder. 

Mennesker i samtale

Vær sammen om sorgen

I vores sorggrupper er der plads til at tale om alt det, ingen har lyst til at have tilfælles - men som vi alle vil opleve før eller siden. Sorg kan gøre ensom, og netop fællesskabet er lindrende for mange. Du er velkommen i folkekirkens sorggrupper uanset religiøst ståsted. Find din nærmeste sorggruppe her. I en video kan du også møde Lasse, der fik stor glæde af fællesskabet, da han mistede sin treårige datter til en sjælden kræftsygdom.

Find din sorggruppe

Ingen problemer er for små eller for store at tale om, og du behøver ikke at tro på Gud for at tale med en præst. Du er naturligvis velkommen til at tale om tro, men samtalen tager udgangspunkt i det, som du er optaget af.

Fakta

Hvad er en biskop?

Det ledende overhoved i et stift er biskoppen. 

 

Udover at være kirkernes ansigt udadtil, så er biskoppens også biskoppens opgave at ansætte nye præster og provster, føre tilsyn med præster og kirker, lede administrationen - og meget andet. 


I Viborg Stift hedder biskoppen Henrik Stubkjær. Han har været leder af stiftet siden 2014. 

 

Du kan læse mere om vores biskop og hans arbejde lige her. 

Ofte handler samtaler med en præst om eksistentielle emner – for eksempel ensomhed, sorg, håbløshed, frygt, identitetskrise eller tvivl. Det kan også handle om et knust hjerte, familiekonflikter, mobning, præstationsangst, følelsen af meningsløshed eller følelsen af ikke at være god nok. Der findes ikke ”rigtige” eller ”forkerte” emner at tale om.

En samtale med en præst foregår i fuld fortrolighed og der bliver ikke ført journal. 

Fakta

Dit sidste hvilested – under træernes kroner

Med sin enkelthed og klimavenlige form er skovkirkegården blevet det foretrukne valg for flere og flere, når de skal finde deres sidste hvilested på denne jord.

 

I kirkerne i Midt- og Vestjylland oplever vi derfor også, at vores skovkirkegårde er populære – både som gravsted og som udflugtsmål med højt til loftet og plads til refleksion.

 

Find en oversigt over skovkirkegårdene her.

Fakta

Hvad er et stift?

Et stift er folkekirkens måde at samle et større geografisk område i folkekirken under én administration. Det svarer lidt til den måde, vi har inddelt Danmark i regioner. 

 

I alt har vi ti stifter i Danmark, hvor Viborg Stift er det stift, der har flest indbyggere, som er medlem af folkekirken.

 

Et stift består af provstier. I hvert provsti er der en række sogne. 

 

Vil du blive klogere på dit stift? Så læs med her.