Fortsæt til hovedindholdet

Rekruttering af frivillige

En Frivillig Forskel
Afsnit 3 af 4

I dette afsnit ser vi nærmere på, hvordan det går med at skaffe frivillige.

Vi besøger blandt andet en familieklub i Holstebro, hvor unge og ældre hjælper til. I Skalborg Kirke har manglen på frivillige betydet, at et velbesøgt initiativ er lukket ned, og i Frederikshavn er frivilligkoordinatoren begyndt at prikke nye frivillige på skulderen. 

Den personlige henvendelse er vigtig

Louise Grysbæk Hvass ville gerne være frivillig og har nu fundet det helt rigtige sted – Hele Holstebros Familieklub.

-Det giver rigtig meget at være et sted og mærke, at folk gerne vil være her. At man er sammen om noget større på en eller måde, siger Louise.

Familieklubben er et tilbud for børn og deres familier, hvor der bliver lavet mad, leget og arrangeret aktiviteter på kryds og tværs af forældre og børn. Det er et team af frivillige, der står for aktiviteterne, som er målrettet børn i aldersgruppen 2-12 år.

"Uanset om man er stor eller lille, familie eller frivillig har alle noget at bidrage med. Det er virkelig fint. Og så synes jeg bare, at frivillighed er en virkelig dejlig ting."

Louise
Familieklubben er en del af Hele Danmarks Familieklub. Her er målet, at ingen børnefamilier skal stå alene, hvis de hellere vil være sammen med andre.

Det er ikke lige meget hvem, der spørger

Louise fandt selv frem til familieklubbens arbejde og undersøgte muligheden for at blive frivillig. Men det er atypisk, at de frivillige selv henvender sig på den måde.  

En undersøgelse af frivillighed i folkekirken viser nemlig, at den personlige henvendelse er vigtig. Her svarer 62 procent af de kirkefrivillige, at de er blevet frivillige efter at være blevet kontaktet personligt. Og det er ikke lige meget hvem, der spørger.

Birgitte Graakjær Hjort, Leder af viden og udvikling i Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter

- De mest egnede til at rekruttere er de såkaldte ”svage bånd”, som man kalder det inden for frivillighedsforskning. Det drejer sig om tidligere kollegaer, naboer, bekendte osv. Det vil sige, at hvis min rigtig nære ven – som man kalder et ”stærkt bånd” - spørger mig, om jeg vil tage den og den opgave, så kan jeg godt være bekendt at sige nej. Men hvis min nabo spørger, så er jeg lidt nemmere at trykke på, siger Birgitte Graakjær Hjort, leder af viden og udvikling i Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter.

Afsnittet i bidder

Hjælpende hænder

Hele Holstebros familieklub

Spis sammen ven

Fredagstræf

Eksperten

Birgitte Graakjær Hjort

  • Uddannet teolog
  • Leder af viden og udvikling i Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter
  • Ansvarlig for en undersøgelse af frivillighed i folkekirken (2022)

39% kan forestille sig at være frivillige

62% er blevet frivillige efter at være blevet kontaktet personligt