Fortsæt til hovedindholdet
31. januar 2022

Storhit: Konference satte skub i vigtigt samarbejde mellem kirker og kommuner

Begejstringen og viljen til samarbejde var ikke til at tage fejl af på Viborg Stifts første diakonikonference, hvor debatter og ideer skabte konkrete resultater.

Af Anika Thorø Weber og Andreas Falck (foto)

- Man bliver jo tændt af den hellige ild, om man så må sige. Jeg glæder mig virkelig til at samarbejde med de andre.


Ordene kommer fra Steen Jakobsen (V), formand for social- sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget i Struer Kommune, der næsten ikke er til at skyde igennem efter deltagelse i konferencen ’Sammen om det sociale ansvar’.

Steen Jakobsen (V), formand for social- sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget i Struer Kommune fik flere konkrete ideer med hjem fra konferencen.

Lære hinanden bedre at kende

Ligesom godt hundrede andre repræsentanter for kommuner, kirker og organisationer i Viborg Stift deltog han fredag 28. januar i en helt særlig dag, hvor målet var klart: Kirker og kommuner skulle lære hinanden bedre at kende, så de fremover kan styrke deres samarbejde til gavn for de udsatte borgere i de enkelte kommuner.

Biskop Henrik Stubkjær håber, at diakonikonferencen kan være et startskud til samarbejde rundt i de enkelte kommuner på tværs af forskelle og forskellige arbejdsopgaver.

- Vi kan noget forskelligt, og det skal vi udnytte. Mit håb er, at det her kommer til at knobskyde lokalt. Jeg håber, at den nyfundne interesse for hinanden gør, at vi fremover kan lave endnu flere gode samarbejder på tværs, siger biskop Henrik Stubkjær, Viborg Stift, der havde inviteret til konferencen på Viborg Idrætshøjskole.

Det ønske om samarbejde finder man også hos Ulrik Wilbek, borgmester i Viborg Kommune:

-Vi skal komme ud i virkeligheden og møde hinanden – ikke sidde i hver sit hjørne. Mange udsatte er ofte skeptiske overfor det offentlige, og her kan kirken være en brobygger til at skabe fællesskaber og vise de udsatte hen til de steder, de kan få hjælp, sagde Ulrik Wilbek i sin åbningstale.

Og meget tyder på, at det nok skal lykkes at finde sammen i stedet for at sidde i hver sit hjørne.

Ulrik Wilbek, borgmester i Viborg Kommune, holdt en indledende tale ved konferencen. Her slog han fast, at kirke og kommune skal samarbejde – ikke sidde i hver sit hjørne.

Datoer i kalenderen

Umiddelbart efter konferencen var meldingen i flere kommuner, at man allerede nu har sat datoer i kalenderen, hvor repræsentanter for kommuner og lokale kirker skal mødes og fortsætte dialogen om, hvordan de kan skabe konkrete samarbejder i deres lokalområde.

Det gælder blandt andet i Struer Kommune, hvor Steen Jakobsen allerede nu ved, at kommunen og de lokale kirker har planer om at intensivere holdarbejdet. 


-Det er med at gribe momentum, nu hvor vi brænder for det, så vi skal helt klart stikke hovederne sammen fremover og se, hvad vi kan gøre for vores udsatte borgere, siger han.

Samtaler var en kickstarter

Steen Jakobsen er langt fra den eneste, der er gået fra diakonikonferencen med fornyet energi og troen på, at et samarbejde mellem kommuner og kirker kan noget helt særligt.

Dagen igennem blev de fremmødte holdt til ilden gennem en række oplæg, hvor henholdsvis tidligere kirke- og kulturminister Mette Bock, tidligere energiminister Jann Sjursen, professor Jørn Henrik Petersen og cand.teol og ph.d. Bodil Lodberg på hver deres måde var med til at inspirere deltagerne til, hvordan et samarbejde mellem kommuner og kirker ikke blot er muligt – men også en styrke.

Birgitte Krøyer, provst i Struer provsti, var positivt overvældet over alle de indtryk, hun fik på konferencen. Nu glæder hun sig til at se ideer blive til virkelighed.

Debat gjorde indtryk

Men særligt debatterne ude ved bordene har gjort indtryk på flere af deltagerne til konferencen. 

-Vi har talt om, hvordan vi kan gøre noget for sammen at bekæmpe ensomhed i kommunen. Og så har vi en ide til en café for handicappede i vores kommune, siger Steen Jakobsen, der ligesom de øvrige deltagere på konferencen havde fået plads ved et bord blandt andre fra sit eget nærområde, så han lettere kunne få en konkret snak med de andre om, hvordan de vil skabe reel forandring.

Også Birgitte Krøyer, provst for Struer Provsti, glæder sig over de konkrete initiativer, der formentlig er på vej i hendes kommune.


-Vi har haft nogle rigtige givtige snakke, der nok skal bære en masse godt med sig. Jeg glæder mig til at se, hvor det bærer hen, siger hun.

Endnu en konference venter

Diakonikonferencen i Viborg Stift var den første af sin slags i stiftet, men bliver ikke den sidste.

24. marts 2023 er stiftet værter for endnu en konference, der henvender sig til kommunens frontpersonale og kirkernes mange ildsjæle indenfor det sociale og diakonale område.

Konferencen vil være åben for alle interesserede og byde på en række workshops, der skal få de mange fælles ideer og ambitioner til at blive til virkelighed. Det er gratis at deltage.