Fortsæt til hovedindholdet
10. marts 2022

Klimatopmøde

om folkekirkens grønne omstilling i Viborg Stift.

Med et glimt i øjet bød biskop Henrik Stubkjær velkommen til det han kaldte et klimatopmøde. De indbudte der blev rammet ind af solskinnet var provster, provstiudvalg, provstisekretærer, stiftsråd og bygningssagkyndige, som var samlet i Golf Salonen i Viborg.

-Vi har plukket de lavt hængende frygter, og det er nu vi i fællesskab skal steppe op, forklarede biskoppen inden et tæt program blev skudt i gang.

Gæster fra Energitjenesten og Folkekirkens Grønne Omstilling var inviteret til at sætte ord på det folkekirken kan gøre for klimaet.

-Når vi samler jer provster, provstiudvalg, provstisekretærer og stiftsråd, så er det fordi, I er nøglespillere i Viborg Stifts grønne omstilling. Det er jer der har kompetencerne og er valgt til at fører vores fælles beslutninger igennem. Sammen skal vi sikre, at vi når de 70%s reduktion inden 2030 og at vi gør det med opbakning hele vejen rundt i stiftet, forklarede biskop Henrik Stubkjær.

Biskop Henrik Stubkjær

70% af hvad

2020 blev startskuddet for folkekirken, hvor biskopperne efter deres årlige bispemøde, gik ud og fortalte, at man fra folkekirken tilslutter sig en 70% reduktion af CO2

70% af hvad spurgte man dengang i Favrskov Provsti, som satte sig for i samarbejde med Energitjenesten, at kigge på hvordan man når i mål. Det udmyntede sig i et katalog som er blevet til inspiration hos mange andre provstier og stifter.

Energitjenesten har siden 2009 samarbejdet med folkekirken og gennemgået omkring 850 kirker. Man har set på bygninger, elforbrug og indkøb af mad, drikke, lys og blomster.

-En buket roser som ofte har haft en rejse fra Afrika over Holland til Danmark, har et forbrug på omkring 50 kg CO2, forklarede Carsten Vejgaard. Så en buket fra vejgrøften er bedre, og kan være ligeså romantisk, smilede Carsten Vejgaard, der er energikonsulent ved Energitjenesten.

Ellers pegede han på at grundtemperatur og udfasning af oliefyr, som nogle af de lavthængende frugter mange kirker kan gribe.

Carsten Vejgaard fra Energitjeneten

Inspirere og samarbejde

Som noget helt nyt har man startet Folkekirkens Grønne Omstilling med base i Lolland Falster Stift, hvor man har fået en bevilling på næsten 18,7 mio. kr., som fra 2022 til 2026 skal hjælpe den samlede folkekirke med at bidrage til samfundets grønne omstilling.

Projektmedarbejde Lærke Futtrup og kontorchef Lene Krabbesmark forklarede også vigtigheden af at Danmarks største civilorganisation engagerer sig i klimadebatten. Vi har en stor mulighed for at kunne inspirere og samarbejde forklarede de, og så er man samtidig også Danmarks tredie største jordbesidder.

En af opgaverne er at få lavet en fælles ensartet kortlægning af energiforbruget, og redskaber til at prioritere folkekirkens indsatser bedre. Sådan at det bliver muligt at visualiserer data på provsti, stifts og nationalt niveau.

-Nu skal vi vælge modellen for vores baseline udvikling – og derefter skal vi i gang med den praktiske implementering – herunder at se, om der er store projekter indenfor den grønne omstilling vi skal lave i fællesskab i stiftet, fortæller biskop Henrik Stubkjær, som var glad for den tore interesse i mødet.

Projektmedarbejde Lærke Futtrup fra Folkekirkens grønne omstilling