Fortsæt til hovedindholdet
2021
Nyheder

Vi døber og døber...

Marie er en af de over 300 i statestikken i Viborg Stift, som ventede med at blive døbt. På grund af corona måtte Helene og Anders vente i 11 måneder inden de kuinne få alle med til barnedåben.

Af Henrik Helms

Meget at indhente

Sognekirkerne har travlt som aldrig før. Sjældent har der været en periode, hvor præster har haft så mange kirkelige handlinger. Alt det, der blev udskudt under coronanedlukningen, skal indhentes. Og da nedlukningen varede ekstra længe for folkekirken, er der meget at indhente. 

-Vi valgte jo, at vi ikke skulle have barnedåb, på det tidspunkt, fordi at vi rigtig
gerne ville, vise Marie for hele verden og for hele vores familie, fortæller Helene Fredsgaard Jespersen.

Traditioner

For Helene og Anders var det vigtigtere at kunne få alle med end om Marie kunne passe dåbskjolen

-Vi har jo haft traditioner i familien, med børn, der er blevet døbt i nogle forskellige kjoler, hvor navne er blevet syet ind, og vi har snakket lidt om man kan lade være med at knappe den i ryggen. Men det duer jo ikke, fortæller Anders Christian Fredsgaard.

Så i stedet for Anders' families dåbskjole til de små børn med navne i, blev det Helene families dåbskjole, som de godt kunne klippe i.
-Der er forskel på en størrelse 62 og 80, griner Helene Fredsgaard Jespersen.

Vi døber og døber

Mange medlemmer søger kirken nu, hvor corona ikke længere er en samfundskritisk sygdom. I mange sogne betyder det, at både dåb i højmessen og særlige dåbsgudstjenester fylder mere end nogensinde i de ansattes arbejdsopgaver. Og der vinder et nyt tiltag frem, som skal fremme dåb af de 1-3 årige: Tumlingedåb. 

Birgitte Refshauge Kjær, der er præst i Egeris Kirke, mærker tydeligt, at mange har ventet på denne dag, hvor der igen kan være plads til alle i kirken.
-Her i eftersommeren døber og døber og døber vi...
For dåb er jo så mange ting, pointerer Birgitte Refshauge Kjær:
-Det er fuldstændig ligesom jul, og festen er vigtig for folk, så når man ikke kunne holde fest derhjemme, så tænkte man så så skal vi heller ikke have barnet døbt.

Marie døbes

Marie bliver døbt i Egeris Kirke. Foto: Henrik Helms

Statistikken siger at det går stærkt

Vi kan se ud fra antallet af dåb, at vi som folkekirke på landsplan skal fortsætte med at have travlt, hvis alle udskudte dåb skal indhentes. Hver måned resten af 2021 skal der døbes over 5000 børn, hvis man skal indhente de coronaudskudte dåb. 

Der er store udsving på efterslæbet når man kigger på tallene fra alle stifter i Danmark. I Viborg Stift drejer det sig om 320 der ikke fik deres barn døbt under corona-restriktionerne. Meldingerne fra provstierne i Viborg Stift, er at man er godt med og forventer at indhente de udsatte dåb i efteråret.

En god start

For Helene og Anders har det været vigtigt at alle kunne være med til dåben i kirken, så derfor var det aldrig et tema, at skulle holde dåb for kun to udvalgte faddere.
-De ting vi har haft, af store ting i livet, det har jo foregået i kirken med konfirmationer, bryllup og så videre, og det synes vi også, at Marie skulle have den start. Om hun så vælger at ville konfirmeres, og måske giftes på et tidspunkt. Det må vi så se, men nu har vi i hvert fald givet hende starten, slutter Anders Christian Fredsgaard.

Marie kan næsten gå selv op til døbefonten

Marie kan næsten selv gå op til døbefonten. Foto: Henrik Helms

Ingen dybe tallerkner, men vand i døbefonten

For at denne opgave ikke skal være uoverkommelig, har Folkekirkens Uddannelses og Videncenter lavet en vidensbank, hvor  har indsamlet en række tiltag og ideer, der nu ligger til fri afbenyttelse for alle. 

Ideer fra Folkekirkens Uddannelses og Videncenter

Kontakt til nye forældre

Her kan du finde forslag til breve til forældre. Et brev fra sognekirken, hvor det bliver italesat, at det ikke er for sent at fejre og markere det, selvom barnet er blevet 1-3 år, kan være et fint tiltag. En af vores nyeste undersøgelser peger på, at en meget stor del af befolkningen opfatter det positivt, når de får en henvendelse fra deres sognekirke.

 

Information på nettet

Forældre i dag søger efter information på nettet. Når de søger, skal kirkens hjemmesider tydeligt vise, at vi ønsker at tage godt imod både børn, forældre og familier. Også selvom barnet ikke er spæd længere.

 

Ideer til dåbsgudstjenesten

Her findes ideer til selve dåbshandlingen. Måske er der brug for en trappestige, så dåbsbarnet selv kan kravle op. Eller der er måske problemer med, at barnet er vokset ud af familiens dåbskjole, og hvad gør man så? Vi har samlet ideer til at gøre tumlingedåb til en god oplevelse for alle.

 

Klik her for at hente artikel og fotos

 

Har du selv erfaringer og ideer til, hvordan tumlingedåb bliver en succes, så send dem til andk@km.dk. Tak til alle, der bidrager til denne erfaringsdeling.

Tro, dåb og kærlighed

Er dåbskjolen for lille, så  se denne strikkeopskrift på dåbskjole og dåbssweater designet af Lærke Bagger. Klik her for at se opskriften