Fortsæt til hovedindholdet
2020
Nyheder

Stor opbakning til folkekirken under kriser

Over halvdelen af befolkningen ønsker, at kirken er tydeligt tilstede under en krise som COVID-19 og nedlukningen af Danmark i foråret 2020. Det viser en ny undersøgelse fra Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter.

Danskerne ser folkekirken som en institution, der kan afhjælpe krise på mange niveauer, og et flertal på 53 procent forventer, at kirken markerer sig og deltager efter en katastrofe.

Det viser en ny undersøgelse af folkekirkens håndtering af corona-nedlukningen i foråret 2020, som er udarbejdet af Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter.

Vigtig rolle

Det er første gang, en dansk undersøgelse viser, hvad befolkningen forventer af folkekirken i forbindelse med en katastrofe.
Birgitte Graakjær Hjort er afdelingsleder i Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter, der står bag undersøgelsen:
- Undersøgelsen viser, at folkekirken spiller en vigtig rolle under kriser på nationalt niveau og helt konkret for den enkelte. Det er interessant, fordi det giver os endnu en nuance til at forstå danskernes forhold til folkekirken. Selvom folkekirken ikke nødvendigvis fylder meget i alle danskeres hverdag, er den vigtig for størstedelen af befolkningen, der ønsker, at den skal være tydeligt tilstede under kriser. 

Birgitte Graakjær Hjort

Det er interessant, fordi det giver os endnu en nuance til at forstå danskernes forhold til folkekirken.

Birgitte Graakjær Hjort, afdelingsleder Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter,

Mange kirker har brugt nedlukningen til at arbejde mere praktisk og målrettet med at være nærværende for befolkningen, mens kirkerummene var lukkede. Det skete blandt andet ved at kommunikere kirkernes aktiviteter digitalt og for eksempel streame gudstjenester til danskerne.
 

Kickstarte nytænkning

På den måde kan man sige, at corona-krisen har været med til at kickstarte en digital nytænkning i folkekirken, mener Birgitte Graakjær Hjort.
- Krisen har sat gang i en udvikling, hvor den henvender sig mere direkte til en bredere målgruppe. Pludselig kunne flere danskere følge kirkens aktiviteter hjemme, og for eksempel deltage i deres lokale gudstjeneste selvom de ikke kan være fysisk til stede. Det ser vi store udviklingsmuligheder i.

Om rapporten

  • Rapporten er udarbejdet af Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter fra maj til november 2020, og skulle undersøge folkekirkens håndtering og rolle under forårets corona-krise
  • Rapporten består af fire kapitler med fokus på henholdsvis organisation, digitale aktiviteter, kriseteologi og befolkningens holdninger til folkekirken.

Download rapporten