Fortsæt til hovedindholdet
2018
Nyheder

Biskoppens julehilsen

Henrik Stubkjær sender en julehilsen til alle i Viborg Stift

Så er det blevet jul. Og det er blevet tiden, hvor jeg som biskop sender mine bedste julehilsner til alle i det midtjyske – til alle jer i Viborg Stift.
I år sender jeg min hilsen her fra Viborg Domkirke.

En ganske særlig og imponerende kirke, der med Joachim Skovgaards fresker fortæller os ind i hele Guds store frelseshistorie med mennesker. Vi begynder her ved indgangen til kirken med fortællingen fra Bibelens første sider, med Guds skabelse af verden. Ud af det øde og kaoset skabte Gud Himmel og jord, og satte vi mennesker midt i paradiset. Vi møder ondskaben løgnen og svigtets indtog gennem slangens sleske forførelse – uddrivelsen af paradiset og de mange fortællinger om Guds trofasthed mod folket op gennem hele gammel testamente.

Og vi ender oppe i koret hvor Kristus igen åbner døren ind til Paradiset gennem sin død og opstandelse – symboliseret gennem Skovgaards fantastiske billede, af Kristus der kommer op fra dødsriget med Eva og Adam i hånden og englene der holder døren åben ind til himmeriget.

Og midt i kirken oppe på loftet, finder vi Skovgaards stemningsfyldte billede af Jesu fødsel i stalden i Betlehem. Fødslen i Betlehem er placeret her i midten af kirken – for det er omkring denne fødsel, at al ting drejer sig. Stjernen lyser ind af vinduet, for i denne nat, kom Guds lys til jord.

Det er på denne fortælling om Gud der gav afkald på sin guddomsmagt og blev mennesker lig, for at komme os ganske nær i sin kærlighed, og dermed frelse os fra al ondskab, at vi har bygget denne kirke og alle andre kirker her i stiftet og ud over hele verden.

Om ganske få dage vil kirken her og de fleste andre kirker rundt i stiftet være stopfyldt af feststemte mennesker, som er kommet for at høre juleevangeliet og synge nogen af vore dejlige julesalmer. 

Vore kirker er ganske imponerende og de minder os om fordums magt og indflydelse, men her i julen mindes vi om, at det evangelium vi som kristne forkynder, er evangeliet om det lille barn i krybben, der kom til jord i kærlighedens afmagt.

Julens evangelium er et stadigt korrektiv til vores higen efter magt og rigdom.

Det er en modfortælling til den egoisme og venden sig ind mod sig selv, som også i disse år sætter sine tydelige spor i verden.

Julens budskab er englenes: ”Frygt ikke!” i en tid, hvor frygten vender os væk fra de mennesker, der har brug for vores hjælp, og som går til angreb på livsglæden.

Julens budskab er budskabet om håb, ind i en tid, hvor vi oversvømmes af alt for mange billeder af håbløshed.

Julens budskab er proklamationen af Guds kærlighed og nærhed.

Og dette julebudskab har vi brug for at høre igen og igen, i en verden, hvor vi hele tiden får at vide, at du skal yde for at kunne nyde – at du er det du præstere og noget for noget.

Nej, siger julens evangelium – det bærende i dit liv er at du må vide dig fortalt ind i Guds store frelseshistorie – hvor det bærende i stedet er Guds kærlighed og nærhed – og hvor ”Noget for noget” er blevet forvandlet til et ”nåde over nåde” – hvor du må vide dig elsket på forhånd – hver dag!

For julens budskab er ingen parentes, der kan begrænses til en gudstjeneste i en stopfyldt kirker – julens budskab, vil skabe et liv, et håb og en glæde der giver os et nyt syn på verden og hinanden, hver eneste dag.

Mit ønske for denne jul skal være, at evangeliet igen i år må fylde vore hjerter med håb, glæde og blik for de mennesker, der har brug for vores hjælp – for da vil vi i sandhed opleve julens velsignelse skinne igennem samværet – gaverne og julehyggen.

Og med dette vil jeg ønske jer alle en rigtig glædelig jul og et godt og lykkebringende nytår.