Fortsæt til hovedindholdet

Vejlederpræster

Siden den 2004 har der været etableret en ordning med vejlederpræster i Viborg Stift. Ordningen er et mere praktisk supplement til den vejledning den nye præst får af sin provst.

Formålet med ordningen:

  • Formålet med Viborg Stifts vejlederordning er, at nye præster får en god start på deres arbejde som præst.

Ordningens indhold:

  • Ordningen består i at nye præster får anvist en erfaren præst, som kan fungere som vejleder for dem ved at træde til med især praktiske råd og vejledning om arbejdet som præst.
  • Møde mellem vejlederpræst og præst bør ske med regelmæssige mellemrum, f.eks. hver 6. uge eller hver 2. måned eller efter aftale. Den nærmere udfoldelse af vejlederordningen afgøres først og fremmest af de ønsker og behov, som den nye præst har.
  • Normalt vil forløbet ophøre efter det første års ansættelse, hvor også stiftets tilbud om supervision træder i kraft.

Orientering om ordningen:

  • Biskoppen orienterer om ordningen i forbindelse med nyansættelser.
  • Ved ansættelsen af præster, som allerede har fungeret i embede i nogle år, orienterer provsten om ordningen og aftaler med den pågældende præst, om ordningen skal benyttes

Udpegning af vejlederpræsterne:

  • Det påhviler provsten at sørge for, at provstiet har minimum to vejlederpræster. Biskoppen får af provsten underretning om, hvem disse vejlederpræster er, ligesom biskoppen også fra provsten modtager underretning, når en vejlederpræst ønsker at ophøre som vejlederpræst.
  • Det påhviler provsten at udpege den vejlederpræst, som tager kontakt til den nyankomne præst.
    Provsten anmoder vejlederpræsten om at tage kontakt til den nyansatte præst inden for en måned efter ansættelsen.
  • Hvor det er muligt, bør en præst på landet have en vejlederpræst, der selv er landpræst og en præst i et bysogn bør have en vejlederpræst, der selv er præst i et nysogn.
  • Hvis det skønnes hensigtsmæssigt, kan den nyansatte præst blive tilknyttet en vejlederpræst fra et andet provsti.

Evaluering af ordningen:

Vejlederpræsterne mødes med biskoppen en gang årligt for at evaulere ordningen.

Ordningen evalueres en gang årligt på et provstemøde.

Fakta

Skabelon for vejledning af nye præster

Vejledningen finder sted det første ansættelses år

 

Vejledersamtalerne skal gerne kunne være fortrolige og åbenhjertige kollega-til-kollega-samtaler og kan derfor ikke sammenlignes med evt. supervision eller kurserne på efteruddannelsen – selvom nogle af emnerne måske er de samme.

 

Man mødes efter behov, men minimum 6 møder aftales på forhånd, så der er sikkerhed for kontinuiteten.

Et udgangspunkt kan være 2 timers samtale, hvor den første time er forefaldende og ”siden sidst”. Den anden time bruges på et eller flere aftalte temaer. Dette sikrer, at der er plads til det akutte men også rum for det mere fremadrettede.

Indhold og temaer for de 6 møder kunne se således ud:

 

1.  møde (foreslås holdt i kirken)

Der kan ses tilbage på bispeeksamen og ordination og deles tanker om dét at være præst, så man lærer hinanden lidt at kende. Det er oplagt at hjælpe den nye præst med at finde sig til rette i kirkerummet/kirkerummene - måske gennemgå en hel højmesse evt. med dåb, så alle de små problemer, der kan opstå, bliver belyst og afklarede. Hvad vil man med sin liturgiske optræden gerne signalere? Det vil derfor være en fordel, om første møde kan finde sted inden indsættelsen. Måske også en snak om præstekjole og messeklæder.

Er der tid, kan også begravelser og vielser berøres.

 

2.  møde (kan evt. også foregå i kirken)

Temaerne kan være samtalerne: dåbs-, begravelses- og vielsessamtalerne. Forskellen det gør, om de foregår i kirken, på kontoret eller i hjemmet. Indhold og form på samtalerne. Her kan også sjælesorgssamtaler og husbesøg berøres. Er det ikke nået ved første møde, kan begravelses- og vielsesliturgi gennemføres i rummet.

 

3.  møde

Menighedsråd og kirkebetjening. Det er af enorm betydning for arbejdsklima og – glæde, hvordan samarbejdsrelationerne er. Et menighedsråd kan være en byrde eller en kæmpe ressource og støtte. Samtale om præstens rolle i menighedsrådet og til møderne. Samarbejdet med de andre i kirkebetjeningen. En snak om tjenesteboligen kan også komme ind her, hvis man bor i en sådan.

 

4.  møde

Konfirmander og undervisning. Forholdet til konfirmandforældre. Samarbejdet med andre kolleger og skolerne. Om at finde ens egen ”stil”. Om selv at holde foredrag og andet (litteraturkredse, bibeltimer m.v.) i sognet/sognene. Om at stå for sognearrangementer.

 

5.  møde

Administration, kontorhold og sagsbehandlinger. Snak om gode rutiner – om at holde orden i kaos. Om stress og fordeling af arbejdet – både i forhold til sig selv og andre. Snak om ferier, fridage, tjenester for kolleger og vigtigheden af at finde muligheder for at kunne koble fra. Snak om præsters ”arbejdstid” og ”fritid” og familieliv.

 

6.  møde

Hvordan vil DU gerne være præst? Snak om præsternes mange ”kan”-opgaver (se evt. præstespejlet i Præsteforeningens blad 11/2005 s. 216).

Snak om, hvordan man får sat sine egne evner og lyster i spil på det sted, hvor man er præst. Efteruddannelse og pleje af interesser.

I øvrigt vil det være fint, om man kunne komme til mindst en tjeneste hos hinanden inden for vejledningsperioden – med efterfølgende snak om det oplevede.