Fortsæt til hovedindholdet

Skærtorsdag

Der er rigtig meget at fortælle Skærtorsdag, så Troels Laursen har været forbi tre kirker for igennem deres kunstværker at kunne fortælle om fællesskabet i måltidet, det særlige ved at vaske andres fødder og ensomheden i en have efter at være blevet forrådt. Vi skal forbi Herning Valgmenighed og kirkerne i Mammen og Asp denne torsdag.

Tekst fra Bibelen, der passer til dagens afsnit

Fodvaskningen

Det var før påskefesten, og Jesus vidste, at hans time var kommet, da han skulle gå bort fra denne verden til Faderen; han havde elsket sine egne, som var i verden, og han elskede dem indtil det sidste. Og mens de holdt måltid – Djævelen havde allerede sat sig for, at Judas, Simon Iskariots søn, skulle forråde ham; og Jesus vidste, at Faderen havde lagt alt i hans hænder, og at han var udgået fra Gud og nu gik tilbage til Gud – så rejser Jesus sig fra bordet og lægger sin kjortel, tager et klæde og binder det om sig. Derefter hælder han vand op i et fad og giver sig til at vaske disciplenes fødder og tørre dem med klædet, som han havde bundet om sig. Han kom så til Simon Peter, og Peter sagde til ham: »Herre, vasker du mine fødder?« Jesus svarede ham: »Hvad jeg gør, fatter du ikke nu, men senere skal du forstå det.« Peter sagde: »Aldrig i evighed skal du vaske mine fødder.« Jesus svarede: »Hvis jeg ikke vasker dig, har du ikke lod og del sammen med mig.« Simon Peter sagde til ham: »Herre, så ikke kun fødderne, men også hænderne og hovedet!« Jesus sagde til ham: »Den, der er badet, behøver ikke at få vasket andet end fødderne, men er ren over det hele. Og I er rene; dog ikke alle.« Han vidste nemlig, hvem der skulle forråde ham; derfor sagde han: I er ikke alle rene.

Da han nu havde vasket deres fødder og taget sin kjortel på og sat sig til bords igen, sagde han til dem: »Forstår I, hvad jeg har gjort mod jer? I kalder mig Mester og Herre, og med rette, for det er jeg. Når nu jeg, jeres Herre og Mester, har vasket jeres fødder, så skylder I også at vaske hinandens fødder. Jeg har givet jer et forbillede, for at I skal gøre, ligesom jeg har gjort mod jer. Sandelig, sandelig siger jeg jer: En tjener er ikke større end sin herre, og en udsending ikke større end den, der har sendt ham. Når I ved det, er I salige, hvis I gør det.

Johannes Evangeliet kapitel 13, vers 1-15

Nadveren

Den første dag under de usyrede brøds fest kom disciplene hen til Jesus og spurgte: »Hvor vil du have, at vi skal forberede påskemåltidet til dig?« Han svarede: »Gå ind i byen til den og den, og sig til ham: Mesteren siger: Min time er nær; hos dig vil jeg holde påskemåltidet sammen med mine disciple.« Og disciplene gjorde, som Jesus havde pålagt dem, og forberedte påskemåltidet.

Da det blev aften, satte han sig til bords med de tolv. Og mens de spiste, sagde han: »Sandelig siger jeg jer: En af jer vil forråde mig.« De blev meget bedrøvede og begyndte én efter én at spørge ham: »Det er vel ikke mig, Herre?« Han svarede dem: »Det er ham, som med hånden dyppede i fadet sammen med mig, der vil forråde mig. Menneskesønnen går bort, som der står skrevet om ham, men ve det menneske, som Menneskesønnen forrådes af. Det var bedre for det menneske, om det aldrig var født.« Judas, som forrådte ham, spurgte: »Det er vel ikke mig, Rabbi?« Han svarede ham: »Du sagde det selv.«

Mens de spiste, tog Jesus et brød, velsignede og brød det, gav sine disciple det og sagde: »Tag det og spis det; dette er mit legeme.« Og han tog et bæger, takkede, gav dem det og sagde: »Drik alle heraf; dette er mit blod, pagtens blod, som udgydes for mange til syndernes forladelse. Jeg siger jer: Fra nu af skal jeg ikke drikke af vintræets frugt, før den dag jeg drikker den som ny vin sammen med jer i min faders rige.«

Mattæus Evangeliet kapitel 26 vers 17-28

Getsemane Have

Da kom Jesus med dem til et sted, der hedder Getsemane, og han sagde til disciplene: »Sæt jer her, mens jeg går derhen og beder.« Så tog han Peter og de to Zebedæussønner med sig. Og han blev grebet af sorg og angst. Da sagde han til dem: »Min sjæl er fortvivlet til døden. Bliv her og våg sammen med mig!« Og han gik lidt længere væk, faldt ned på sit ansigt og bad: »Min fader, hvis det er muligt, så lad dette bæger gå mig forbi. Dog, ikke som jeg vil, men som du vil.« Han kommer tilbage til sine disciple og finder dem sovende, og han sagde til Peter: »Så kunne I da ikke våge blot en time sammen med mig? Våg, og bed om ikke at falde i fristelse. Ånden er rede, men kødet er skrøbeligt.« Atter, for anden gang, gik han bort og bad: »Min fader, hvis det ikke er muligt, at dette bæger går mig forbi, men jeg skal drikke det, så ske din vilje.« Og atter kom han og fandt dem sovende, for deres øjne var blevet tunge. Han forlod dem igen, og for tredje gang gik han væk og bad den samme bøn. Da kom han tilbage til disciplene og sagde til dem: »Sover I stadig og hviler jer? Nu er timen kommet, da Menneskesønnen overgives i synderes hænder. Rejs jer, lad os gå! Se, han, som forråder mig, er her allerede.«

Mattæus Evangeliet kapitel 26 vers 36-45

Asp kirke

Sven Havsteen-Mikkelsen, 1912 - 1999

De nordatlantiske landskaber gav ham inspiration til over 60 kirkeudsmykninger i kirker rundt i hele Norden. Disse arbejder omfatter altertavler, glasmosaikker og farvevalg i kirkerne. Rejser i det danske landskab med Martin A. Hansen og Ole Wivel, og derudaf kom bogen: ”Orm og Tyr” (1952), som gjorde ham fortrolig med den danske middelalder og kirkekunsten.

Herning Valgmenighedskirke

Arne Haugen Sørensen
f. 1932

Han har udført en lang række udsmykninger til næsten 30 danske kirker. Dronning Margrethe har engang udtalt sig om maleren: ”Han er måske den, der er allerbedst i vores tid - og man skal langt tilbage for at finde noget tilsvarende - engagerer både det æstetisk prægtige og det, som virkelig kan gribe en. Både ved drama og ved at give plads til inderlighed.”.

I 1975 fik han Eckersberg-medaljen, 1984 Thorvaldsen-medaljen og 2012 Bibelselskabets pris.

Mammen kirke

Peter Ejlerskov
f. 1964

Hans malerier er kendetegnet ved mængder af energi, der bundet i en fast og sikker streg. Hans mål er at søge ind i kernen og formidle et mangeartet og ofte kompliceret udtryk i stadig grad af forenkling, uden at det oprindelige budskab fortaber sig, men tværtimod intensiveres og tydeliggøres.

Hans lette og nutidige minimalistisk udtryk, der både afspejler vores tid, og som fortsat bevarer evnen til at nå ind i hjertekulen på os. Ud over de religiøse motiver arbejder Ejlerskov ofte med landskabsmotiver, hvor han gengiver naturens mangfoldighed i feltet mellem det abstrakte og det sanseligt beskrivende.

Om serien Kom og se!

Påsken handler om alt det vi ikke kan se. 

Selv om der var nogen, der var med i de dage for længe siden og som så en del, er der ingen af os i dag, der så det. 

Der var ingen øjenvidner til det væsentligste i den kristne påsketro. 

Ingen så Jesus gå ud af graven, ingen så hvad der skete. Og alligevel er vores kirker fulde af billeder, der fortæller om det ingen så og som vi ikke kan se, men som vi tror på. Og som virkelighed i vores liv.

I syv afsnit besøger vi tolv kirker.  Nogle værker er hundrede år gamle, mens andre er hel nye og stadig dufter af maling og skinnende guld. 

Allesammen fortæller om det der skete i påsken for over 2000 år siden.