- Måske skal vi lave et samarbejde med den lokale imam?
- Kunne det være en ide at lave en landsbyhøjskole?
Overvejelserne var mange, da Fælles Om-konferencens deltagere boblede over af iderigdom på konferencens ti forskellige spor, der skulle bringe dagens tematikker tættere på virkeligheden.
Alle deltagere havde på forhånd ønsket, hvilket spor de ville deltage i, så de kunne være med i den del af programmet, der passede bedst til det arbejde og den udsatte gruppe, de beskæftiger sig med til hverdag. Hvert spor var inddelt i tre runder, der hver indeholdt eksempler på ’best practice’, så deltagerne kunne blive inspireret til øget samarbejde. Flere steder var der også lagt op til paneldebat om et relevant emne.
Her får du indblik i, hvad der skete på de enkelte spor – og hvad deltagerne tager med sig hjem.
Fortæl mig om dine første 1.000 dage, og jeg skal fortælle dig, hvilket liv du får! Sådan kan man fristes til at sige, for forskning viser, at de første 1.000 dage har afgørende betydning for et barns udvikling, tilknytning, trivsel og muligheder videre i livet.
Netop derfor var samfundets allermindste på dagsordenen på spor 1, hvor deltagerne blandt andet blev introduceret til Folkekirkens Familiestøtte, der har startet en række barselscaféer på baggrund af en forespørgsel fra Herning Kommune. Sporet introducerede også kirkens mange andre tilbud til gruppen med blandt andet babysalmesang og legestuer, ligesom der også var plads til at inspirere deltagerne med oplæg fra familiebehandlingsprogrammet ’Minding the baby’ og tilbuddet ’Med hånd og hjerte’ i Skive, der har set et behov hos småbørnsfamilier i sårbare situationer.
På sporet var der desuden oplæg ved psykoterapeut Steen Palmquist, der zoomede ind på de mange mænd, der skal på barsel efter de ændrede barselsregler, og han reflekterede over, hvorvidt der bør laves særskilte tilbud til dem frem for de aktiviteter, som barslende kvinder deltager i. Med et ben i både kirken og kommunalbestyrelsen rundede Rosa Lykke Yde, formand for Socialudvalget i Randers Kommune og kirke- og kulturmedarbejder i Søndermarkskirken i Viborg, sporet af med at konkludere, at flere af de offentlige opgaver vil komme på frivillige hænder, hvis de skal løftes i fremtiden.
- Stemningen var virkelig god, og folk viste stor interesse med det samme, siger tovholder på spædbørn-sporet Britta Vig Carlsen, der blandt andet hæftede sig ved, at debatten om opgavefordelingen mellem frivillige og kommunalmedarbejdere var noget, der optog lytterne.
Tovholder og sproglærer Dorthe Bjerregaard Lauritsen mærkede en tydelig summen af forventning, da hun stod i spidsen for spor 2, der satte spot på de mange unge i folkeskolen, som af forskellige årsager mistrives.
På sporet blev de fremmødte blandt andet introduceret til ’Sund by’ i Horsens, hvor kommune og kirker er gået sammen om at skabe en række triv-
selsgrupper på stort set alle folkeskoler i kommunen, hvor børn kan mødes og tale om emner, der ligger dem særligt nært, såsom skilsmisse eller sorg. Også det lignende projekt ’Talk and chill’ i Gauerslund for børn i udskolingen vidnede om det helende og livgivende ved at blive lyttet til af andre i en lignende situation.
I anden runde var der fokus på børn, som grundet misbrug eller andre udfordringer i hjemmet står i en særlig sårbar situation. Her blev deltagerne præsenteret for Kirkens Korshærs Familiearbejde samt ’Børnenes Blå Hus’, der er et behandlingstilbud under Blå Kors. Slutteligt fortalte forstander på Aarhus Børnehøjskole, Thomas Krøyer, om værdien af fællesskaber i børnehøjde, hvorefter det blev debatteret, hvordan kirker, kommuner og organisationer kan gøre mere for at samarbejde om udsatte børn og deres familier.
- Vi tager mange gode ideer med fra dagen – og i særdeleshed erfaringen af, at når vi mødes skabes der dialog, forståelse og kendskab til hinanden, og det er grundlaget for et givende samarbejde, siger Dorthe Bjerregaard Lauritsen, der blandt andet noterede sig et forslag om, at kommunerne bør gøre mere for at samle og synliggøre alle tilbud, så det ikke er tilfældigt, om børn får gavn af et tilbud eller ej.
Hver tredje unge kvinde og hver femte unge mand har et dårligt mentalt helbred, og unges trivsel var derfor fællesnævneren på spor 3.
På sporet lyttede deltagerne til oplæg fra blandt andre Husrum i Viborg og Fairhuset i Aarhus, der på hver deres måde skaber frirum for unge og inviterer dem til fællesskab. Også ’Kirke Care’ kunne fortælle om deres arbejde for at skabe trygge rammer i nattelivet, hvor de giver plads til eksistentielle samtaler midt imellem alkohol og beruselse. Sidst på dagen indbød en paneldebat til snak om, hvordan man skaber relevante tilbud for unge i både storby og provins. Paneldeltagerne var tidligere præst i uKirke Thomas Nedergaard og Christine Ravn Lund fra Dansk Ungdoms Fællesråd, der satte fokus på, hvilke tilbud de unge hungrer efter.
Det gav stof til eftertanke hos Uddannelsesvejleder i Skive Jes Trosborg, der var en af deltagerne på sporet:
- Før kendte jeg ikke så meget til kirkernes tilbud, men det har jeg fået et meget bedre indtryk af nu. Det gør det nemmere for mig at introducere unge for de fællesskaber, der findes. Efter dagens oplæg er jeg også blevet klar over, at et tilbud i en kirke ikke betyder, at det handler om at bede Fadervor, siger han.
Også sognepræsten Britta Hald Vestergaard fra Herning har taget meget godt med sig fra unge-sporet:
- Jeg havde høje forventninger – men de blev indfriet. For mig har dagen været med til at understrege, hvor vigtigt det er, at vi gør noget for unge på tværs af aktører, siger sognepræsten, der inden længe, sammen med sine kolleger, har et møde med repræsentanter fra børn- og ungeområdet i kommunen, hvor hun håber at blive klogere på, hvordan man kan lave de bedste tilbud på tværs til gavn for unge.
- Jeg blev opmærksom på, at nogle gange er det vigtigt at samles om et fælles tredje. Det kan give noget godt til et fællesskab.
Sådan siger Hanne Hebsgaard, der havde tilmeldt sig familie-sporet, fordi hun til dagligt er koordinator for Home Start i Ikast-Brande Kommune, som tilbyder kontakt, støtte og praktisk hjælp til småbørnsfamilier under pres.
Med en arbejdsdag rodfæstet i netop de udsatte familier fik Hanne Hebsgaard derfor også masser af inspiration på sporet, der bød på præsentation af fire forskellige projekter, der på hver deres måde rækker ud til familier og par - herunder Blå Kors’ Familienetværk, Valfart på Helgenæs, Getsemane i Horsens samt Hele Danmarks Familieklub, der ofte samarbejder med lokale aktører på tværs af kirker, kommuner, boligsociale indsatser og andre foreninger. Desuden indeholdt sporet to oplæg til debat om samspillet mellem kirke og kommune. De blev præsenteret af Folkekirkens Familiestøtte og Familiehuset i Ikast.
De mange input og gode eksempler fik også kirke- og kulturmedarbejder Lisa Bjærre Olsen fra Kjellerup Kirke til at gå beriget fra sporet.
- Der blev præsenteret mange organisationer på mit spor, og vi blev introduceret til de gode samspilseffekter, der kan være, når vi samarbejder. Det gjorde mig bevidst om, at vi bør gøre endnu mere for at være åbne overfor hinanden som aktører – eksempelvis når en organisation henvender sig til os som kirke, siger hun.
Vi lever 20-25 år længere end for 100 år siden, men samtidig mister flere ældre deres ægtefælle, bliver skilt, er nedslidte eller rammes af sygdom, tab, demens og ensomhed. Andre ældre er ressourcestærke og engagerer sig som frivillige i civilsamfundet.
Netop derfor var de ældre på dagsordenen på spor 5, der havde fokus på, hvordan vi bryder med ældres ensomhed og samtidig involverer de stadig flere aktive ældre i de fællesskaber, som laves til gavn for ældregruppen.
- Der var en god stemning hele vejen igennem og stor interesse for at drøfte, hvad vi kan gøre for ældre, siger tidligere ældre- og sundhedschef i Lemvig Kommune, Grete Bækgaard Thomsen, der var tovholder på sporet.
Her blev ildsjæle og frontpersonale blandt andet præsenteret for Danmarks første hjemmeplejepræst Mette Mommsen i Favrskov Kommune samt sognepræst Mette Gautier, der sammen med organist Christine Toft Kristensen har udgivet bogen ’Kirke med demensramte’ om særligt tilrettelagte gudstjenester målrettet demente. Desuden blev der plads til at vise nogle af de mange tilbud, som frivillige og ansatte i Viborg Stift står bag. Det gælder Kirkens Dagligstue i Lemvig, vågetjenesten i Ikast, Kirkernes Sociale Arbejde i Viborg, sorggrupper samt en såkaldt ’ringerunde’ hos Folkekirkens Cafe og Dagligstue i Ikast.
- Noget af det, der optog debatten, var snakken om frivillige. Blandt andet var der en tydelig fælles forståelse af, at når man rekrutterer frivillige nu til dags, så handler det om at sætte folk til konkrete opgaver i et fast tidsrum. Man kan ikke regne med, at man har fundet en frivillig for de næste 15 år, siger Grete Bækgaard Thomsen, der også oplevede, at flere deltagere fik netværket og lavet aftaler på kryds og tværs.
- Vi bør gøre mere for at lave nogle mandegrupper. Vi mænd over 65 år har jo en stor risiko for at komme til at føle os ensomme, når vi har forladt arbejdsmarkedet – og det skal vi helst undgå. Så det vil jeg kigge lidt nærmere på, hvordan vi gør noget ved.
Sådan lyder konklusionen fra Knud Harpøth Møller, der som frivillig i ’Med hånd og hjerte’ og Blå Viol i Skive deltog i sporet, der handlede om mænd som særligt udsat gruppe – for det er mænd, der topper de negative statistikker, når man ser på alt fra misbrug til selvmord, hjemløshed, kriminalitet, levealder, arbejdsløshed og overgang til pensionisttilværelsen.
Sporet gav derfor indblik i, hvordan vi bedst får mænd til at trives i vores samfund. Det skete med præsentation af nogle af de mange initiativer til mænd, der er opstået i Viborg Stift de seneste år, herunder ’Mændenes Mødested’, ’Mand og Mand Imellem’, ’Livsfortællingsgrupper for mænd’ samt ’Herreværelset i Selde og ’Mændenes Morgenbord’ i Glyngøre. På sporet blev lytterne også præsenteret for et projekt med pilgrimsvandringer for veteraner skabt i et samarbejde mellem Viborg Kommune og pilgrimspræst Christian Kjær Bjerre, mens også Café Exit fik plads til at fortælle om deres arbejde i og udenfor landets arresthuse og fængsler.
- Jeg blev opmærksom på, at mændene er en svær gruppe at samle. Der er brug for et fælles tredje – gerne om noget fysisk arbejde. Derfor er der mange af de tilbud, der eksisterer nu, som egentlig ikke passer til mænd, siger provst over Herning Søndre Provsti, Brian Krüger Iversen, der følte sig motiveret til at tage initiativ til nye projekter i sit eget sogn – blandt andet for de mange ikke-etniske danske drenge og deres fædre i hans lokalområde.
Også den afsluttende paneldebat gjorde indtryk på provsten, hvor paneldeltagere fra ’Kom Videre Mand’, Hyttefadet og KFUM’s Soldatermission skabte rammerne for en debat om, hvordan vi bedst giver mændene de tilbud, de har brug for.
Et forskningsprojekt fra Harvard University i USA har dokumenteret, at gode relationer er det vigtigste for at fremme et langt, sundt og lykkeligt liv, og derfor var de eksistentielle samtaler og omsorgen for det hele menneske i fokus på sporet Sundhed og Trivsel. Det skete med en præsentation af projekter som Kirkens Katastrofeberedskab og Eksistenslaboratoriet, der efteruddanner sundhedspersonale i eksistentielle samtaler.
På spor 7 fik deltagerne også indblik i arbejdet i Holstebro Kommune, hvor folkekirke og kommune er gået sammen om at ansætte medarbejdere, der skal sikre den mentale trivsel. Ved sidste spor-runde blev der også plads til at lytte til diakonikonsulent Sanne Glerup Damborg, der gennem pilgrimsvandringer giver plads til sårbarheden. Slutteligt lagde sundhedsantropolog og projektleder for ’People out of Place’ Inga Bøge Jensen op til en snak om, hvordan vi laver samskabelsesprojekter og inddrager civilsamfundet i opgaverne. Dét vakte opmærksomheden hos Maria Lyhne Buck, der er sundhedskonsulent i Ikast-Brande Kommune.
- Jeg er blevet bekræftet i, at det er et felt, som det er vigtigt, vi beskæftiger os mere med. Samtidig har jeg fået en øget bevidsthed om, at det er en svær opgave, som vi løfter bedst i fællesskab. Vi kan ikke gøre det som kommune alene, siger Marie Lyhne Buck, der også går fra konferencen med et navn på nethinden, som hun vil tage kontakt til for at blive klogere på muligheden for samarbejde fremover.
Også to repræsentanter fra Kristelig Handicapforening gik beriget fra undervisningen på sporet, selvom deres målgruppe ikke var direkte repræsenteret på dagen.
- De pårørende til de mennesker med handicap, som vi arbejder med, skal ofte forholde sig til svære etiske dilemmaer såsom livsforlængende medicin. Det gjorde mig særligt nysgerrig på Eksistenslaboratoriet som en helt konkret måde at komme i gang med den vigtige snak. Det kan jeg godt forestille mig, vi kunne komme til at gøre brug af, siger Hanne Damtoft Sangill, der er event- og materialeansvarlig i foreningen.
Også hendes kollega Regitze Engelhardt Fuhrmann fik nye perspektiver med hjem.
- Mange af vores medlemmer har et konfliktfyldt forhold til kommunen, men i dag blev jeg opmærksom på, at sådan behøver det ikke at være. Det er rart og spændende at opleve, at kommunerne også er villige og lydhøre overfor samarbejde, siger hun.
Programmet på spor 8 var fyldt med energiske ildsjæle, der hver især arbejdede for at skabe de rigtige rammer om de mennesker i vores samfund, som er arbejdsløse eller socialt udsatte.
På sporet blev de fremmødte klogere på projekter som Fru Prip, der er en anderledes genbrugsbutik og café, hvor brugerne kan være med til at upcycle varer til salg i butikken. Og netop det projekt gjorde indtryk på socialchef Morten Kurth fra Viborg Kommune:
- Der blev skubbet lidt til os kommuner på en god måde, fordi projekterne viste, at man i kirker og organisationer har nogle andre frihedsgrader, end vi har som kommune. Vi har hver vores styrker – men også nogle overlap. Jeg blev meget inspireret af, at man på Fru Prip har rakt ud til det lokale erhvervsliv for at få dem til at sponsorere materialer til deres arbejde. Det var interessant at se, hvordan de fik involveret civilsamfundet på den måde, siger socialchefen, der også var med på den foregående Fælles Om-konference.
Et kreativt frirum drevet af Kirkens Korshær
Klik på videoen ovenfor og se en kort præsentation af Fru Prip
Udover oplægget fra Fru Prip bød sporet på et indblik i hjemløseindsatsen Profugo, der er et samskabelsesprojekt, hvor Ikast-Brande Kommune har indgået et partnerskab med Den Sociale Investeringsfond. Også ildsjæle fra aktivitetshuset i Lemvig og projekterne ’Social Drive Out’ og ’EnsOm Mad’ under KFUMs Sociale Arbejde fik taletid på sporet, inden dagen blev afsluttet med en paneldebat om væredygtige væresteder. Deltagerne var leder af Kirkens Korshærs varmestuer i Herning og Holstebro, Michael Stephen Andersen, social- og beskæftigelseschef i Herning Kommune, Carsten Lagoni, samt formand for Grøn Kors, Daniel Demsitz.
Hver 7. borger i Danmark har nu en anden etnisk baggrund end dansk, og 2/3 af nydanskerne har en ikke-vestlig oprindelse. Derfor var det også relevant at bruge et af sporene på at dykke ned i, hvordan vi når netop disse grupper med vores sociale indsatser og initiativer.
Et sådant projekt er Fredens Hus og Fredspladsprojektet i Gellerup ved
Aarhus, hvor folkekirke, moské, kommune og private aktører er gået sammen om at skabe et center for dialog og fælles handling mellem mennesker med forskellig tro og livssyn. Netop det projekt fangede opmærksomheden hos Pia Ellesøe fra Integrationsrådgivningen i Lemvig, der var optaget af tanken om at tage udgangspunkt i de rammer, som beboerne i området kender fra deres hjemland – nemlig torvet.
- Her i Danmark har vi nogle traditioner i vores kultur, men hvis vi vil nå mennesker med en anden kultur, må vi også se på, hvad de kommer fra. Det var Fredspladsprojektet et godt eksempel på, fordi mange fra ikke-vestlige kulturer har for vane at mødes på torvet. I Lemvig er vi lige nu ved at undersøge, hvordan vi bedst når ukrainske flygtninge i vores område, og her er det godt at være opmærksom på, hvordan vi tilpasser vores indsats til netop deres unikke situation, siger Pia Ellesøe, der har planer om at kontakte Lemvig Kommune for at se på, hvordan de bedst griber indsatsen an sammen.
Foruden indblikket i arbejdet i Gellerup fik deltagerne også indblik i det nye projekt Folkehuset Kvaglund, der er et samarbejde mellem kirke, kommune og lokalsamfund i Esbjerg, som skal være en dagligstue for nydanskere midt i byen. Desuden gav sporet også et indtryk af nogle af de mange kirkelige initiativer, som er målrettet nydanskere i Viborg Stift. Det gjaldt Kirkernes Sociale Arbejde i Ans-Grønbæk, Kirkens Integrations Samarbejde i Holstebro, indsatsen i Aars Kirke, stiftsudvalget for Kirken i Verden samt det prisvindende initiativ ’Fix a bike’ ved Brandstrup Kirke.
- Vi skal gå sammen om initiativer på landet på tværs af aktører, så vi kan få flest mulige ideer og få flest mulige kræfter til at gennemføre projekterne – for på den måde, når vi ud til flest.
Sådan siger Bent Halkjær Hedegaard, der er formand for Borbjerg Menighedsråd og i den anledning deltog i sporet Livet på landet.
Her blev han klogere på, hvordan man holder de små landsbyer i live – og at det gøres bedst i fællesskab.
- Det kan godt være, vi ikke har noget kongeligt teater, men så kan vi til gengæld skabe noget andet, siger Bent Halkjær Hedegaard, der fik masser af inspiration til, hvordan man kan skabe sammenhold i lokalsamfundene uden store kulturelle tilbud.
På sporet blev han blandt andet præsenteret for højskoleforstander Tyge Mortensen, der i en årrække har samarbejdet med folkekirker på Fyn om at sætte gang i nye initiativer i landsbyerne. Også provst i Salling, Susan Aaen, gav konkrete indblik i, hvordan kirken i Glyngøre er lykkedes med at lave events med masser af frivillige – alene ved at oprette Facebookgrupper i stedet for at invitere til bestyrelsesmøder eller andre mere formelle planlægningsmøder. Det viste sig blandt andet at være en succes i forbindelse med Tour De France-vinderen Jonas Vingegaards hjemkomst til byen iført sin gule trøje og i relation til et indsamlingsprojekt til gavn for ukrainske flygtninge.
Og netop vigtigheden af lederskab og handlekraft var et af de perspektiver, som byrådspolitiker i Skive Kommune Dorthe Dalsgaard (V) tog med sig hjem.
- 20 procent af os er gode til at lede, og de sidste 80 procent vil gerne ledes af nogen og hjælpe til, hvis der er de rigtige rammer til det. Så det vigtige er egentlig bare, at nogen tager initiativet – så skal vi nok få projekter på benene, siger hun.
Ved sporets sidste runde var der oplæg ved arkitekt Kjeld Ghozati, som er optaget af, hvordan vi skaber boliger, der er bæredygtige og fleksible i forhold til forskellige livsfaser. Til sidst kunne de fremmødte lytte til en paneldebat om udvikling af landsogne og landdistrikter. Her deltog formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, og biskop over Viborg Stift, Henrik Stubkjær.