Fortsæt til hovedindholdet

Det drømmer nye præster om

En undersøgelse blandt studerende på pastoralseminarieuddannelsen giver et indblik i, hvad de kommende præster drømmer om, når de skal ud at søge embede.

Af Henrik Helms, Viborg Stift

Når folk begynder på teologistudiet, gør de det primært af to årsager.  Den første og mest udbredte årsag (53 %) er, at de gerne vil være præster. Men der er også mange (34 %), som alene læser teologi, fordi de har interesse for faget.

 

 

Når de begynder på skolebænken, har de fleste (80 %) besluttet sig for, at de gerne vil være præster. I slutningen af deres uddannelse er flere blevet overbevist om, at drømmejobbet er at blive præst (89%).

Det første job

Lidt over halvdelen (58 %) vil gerne have en fast stilling som det første i deres præstekarriere, kun få vil begynde med et vikariat (13 %) og 28 % vil bare i gang med arbejdet, og for dem er det derfor ikke vigtigt, om de begynder med et vikariat eller en fast stilling. 

De fleste drømmer om at blive præst

Et overvældende flertal (93 %) er interesseret i at blive sognepræst, men der er også interesse for andre typer ansættelser. 54 % finder en kombineret stilling som sogne- og funktionspræst interessant, mens 37 % også har interesse i en ren funktionspræstestilling. 

Størstedelen (56 %) foretrækker at arbejde i et bysogn med præstekollegaer, mens 25 % ønsker at arbejde i et landpastorat uden præstekollegaer. 

 

Arbejdet er ikke alt

48 % ønsker, at deres partner kan komme på arbejde på under 30 minutters kørsel, mens 43 % accepterer, at den er på under 60 minutter. 

De har desuden bestemte ønsker til, hvad lokalområdet kan byde på. 71 % ønsker, at der skal være dagligvarebutikker i sognet. 63 % ønsker, at der skal være skoler og daginstitutioner. Atter 63 % ønsker, at der skal være offentlige transportmuligheder. 

Over halvdelen (henholdsvis 56 % og 51 %) ønsker også, at der skal være fritidsaktiviteter og foreningsliv. 

Her vil de gerne have arbejde

Der er en klar interesse for de københavnske studerende at arbejde på Sjælland, hvor 61 % svarer, at de helst vil arbejde i Københavns Stift, Helsingør Stift eller Roskilde Stift. 

De aarhusianske studerende vil gerne arbejde i det øst- og nordjyske. Til sammen ønsker 50 % at arbejde enten i Aarhus Stift eller Aalborg Stift. De resterende 50 % fordeler sig jævnt på de andre stifter, og der er få, som har lyst til at forlade Jylland.

 


Læs mere: