Påskefrokost og Luthers katekismus: Biskoppen rejste 130 år tilbage i tiden
Frilandsmuseet Hjerl Hede havde mandag første åbningsdag for sæsonen. Det blev markeret med særlige temadage om tro – og et besøg af biskoppen, der tog på tidsrejse til 1890.
Af Anika Thorø Weber
og Valdemar M. Fischer-Nielsen (foto)
- Jeg håber, at De har været så venlig at lægge nyt halm i sengen. Jeg bliver nok tre eller fire dage. Det har jo været en lang rejse hertil fra Viborg.
Med et lille smil i mundvigen fik biskop Henrik Stubkjær med disse ord de fremmødte på præstegården på frilandsmuseet Hjerl Hede til at bryde ud i latter. Iført sin præstekjole lignede Henrik Stubkjær sig selv, men med sine ord var det alligevel tydeligt, at ikke alt var, som det plejer at være.
Da Henrik Stubkjær mandag 14. april trådte ind gennem billetlugen på Hjerl Hede rejste han samtidig tilbage til 1890, hvor han skulle indtræde i rollen som datidens biskop og tage på visitas på hedens præstegård.

Henrik Stubkjær rejste tilbage i tiden og besøgte pastor Stromand i 1890.
Henrik Stubkjærs besøg var nemlig en del af museets åbningsprogram for sæsonen, hvor man i år har sat fokus på troens betydning. Biskoppen aflagde derfor et besøg på museets præstegård, hvor pastor Stromand sammen med sin familie stod klar til at svare på biskoppens spørgsmål – uanset om det handlede om pasning af kirkens dyrehold eller recitation af Luthers katekismus. På den måde kunne besøgende få et anderledes indblik i livet på en præstegård for 130 år siden.
- Det har været utrolig spændende at opleve, hvordan kirken havde en meget dominerende plads hos vores forfædre og var involveret i alt fra vedligehold af marker til omsorgen for det enkelte menneske, siger Elly Bruun-Sørensen, der var en af de museumsgæster, som var mødt op for at se biskoppen i uvante rammer.

Elly Bruun-Sørensen er aktiv i Ejsing Kirke. Hun glæder sig over, at troen nu også får plads på Hjerl Hede.
Også 19-årige Anton Riis Vestergaard fik sig en oplevelse:
- Jeg synes, at tro er spændende. Men det er ikke noget, der fylder så meget i vores samfund mere. Det har været sjovt at få et indblik i, hvor meget det fyldte før i tiden, siger museumsgæsten fra Aulum, der de seneste år har fået en spirende interesse for kirke og tro og derfor så temadagene som en oplagt mulighed for at genbesøge frilandsmuseet og samtidig se kirken fra nye perspektiver.
Nutidigt perspektiv
Henrik Stubkjærs besøg på Hjerl Hede er blot et af flere programpunkter i dagene op til påske, hvor museet for første gang sætter fokus på troens betydning – både nu og i datiden.
Blandt de øvrige programpunkter er også musik i kirken og oplæsning af bibeltekster på præstegården. Og så er der lagt op til debat, eftersom man både mandag og tirsdag kunne overvære debat og deltage i samtale om, hvilken rolle troen spiller i vores samfund i dag. Mandag var det Henrik Stubkjær, der skulle i debat med præst og forfatter Kristian Ditlev Jensen, samt debattør og tidligere formand for Ateistisk Selskab Simon Nielsen Ørregaard om emnet ”Er vi stadig en kristen nation?”.

Udviklings- og afdelingschef på Hjerl Hede, Kasper Rathjen, indtog rollen om pastor på præstegården. Han fik oprindeligt ideen til temadagene om tro og kontaktede derfor biskop Henrik Stubkjær for at indlede et samarbejde.
- Som jeg ser det, så er historien og vores arbejde her på museet mest relevant, når vi kan spejle det til nutiden. Troen havde enorm stor betydning for vores forfædre – ikke mindst i påsken. Derfor giver det også mening at se på, hvilken rolle troen har i dag, siger udviklings- og afdelingschef på Hjerl Hede, Kasper Rathjen, der udover at være initiativtager til temadagene også havde rollen som pastor Stromand på præstegården, hvor husets køkkenfolk var i fuld gang med at klargøre en stor påskefrokost.
Han får opbakning fra biskop Henrik Stubkjær:
- Jeg håber, vi har givet folk noget godt med hjem i dag. Det er fint at vise, hvordan kirken var i datiden, men det er også vigtigt, at folk får en fornemmelse af, at kirken stadig er levende, siger biskoppen, der under sit skuespil i præsteboligen også hev FN’s 17 verdensmål op af lommen for at vise lighederne mellem Luthers udlægning af den fjerde bøn om dagligt brød og den virkelighed, vi lever i i dag.

Debatten bød blandt andet på en snak om, hvorvidt Danmark er en kristen nation. Debatten blev ledt af Anders Ellebæk Madsen, redaktør på Kristeligt Dagblad.

Efter visitas på præstegården var Henrik Stubkjær en af de i alt tre debatører om emnet "Er vi stadig en kristen nation?"
- Kirken har en masse at tilbyde mennesker i dag. Det håber jeg, at folk tager med hjem, tilføjer han.
Kan ikke få nok
Spørger man de fremmødte museumsgæster, så har dagen på heden sat aftryk. For Anton Riis Vestergaard var debatten blandt andet med til at sætte tanker i gang, hvor Simon Nielsen Ørregaard som tidligere Jehovas Vidne og nu ateist gav ham nye perspektiver på troen:
- Debatten var rigtig spændende. Det gav mulighed for at høre om tro ud fra forskellige trosretninger, siger han.
Også Elly Bruun-Sørensen blev klogere af sit besøg på museet.
- Jeg har fået en fornyet bevidsthed om, at troen er enormt aktuel lige nu midt i de store verdenskriser, vi står i. Og troen er ikke bare aktuel – den er en nødvendighed. Vi har brug for, at kirken er til stede og at mennesker bliver set og mødt med omsorg, siger Elly Bruun-Sørensen.

Anton Riis Vestergaards nysgerrighed på troen fik ham til genbesøge Hjerl Hede.
- Min mand og jeg tager afsted igen tirsdag. Der er en masse spændende på programmet, vi ikke vil gå glip af, tilføjer hun.
Tema-dagene om tro løber fra mandag 14. april til onsdag 16. april. Museet holder også åbent i resten af påsken, hvor der er mange andre oplevelser og aktiviteter for hele familien.
Program for tema-dage om tro på Hjerl Hede
Mandag d. 14. april
- Biskop Henrik Stubkjær kommer på visitas på præstegården og kigger præsten over skulderen.
- Debat: “Er vi stadig en kristen nation?”
Tirsdag d. 15. april
- Musik i kirken v/ Vestervig Kirkemusikskole
- Debat: “Grundtvigianere og missionsfolk”
- Talk: "Hvad er tro?"
Onsdag 16. april
Oplæsning af bibelhistorier på Præstegården
Se detaljeret program på Hjerl Hedes hjemmeside.