Fortsæt til hovedindholdet
14. juni 2024

En fælles rejse mod håbet

Ved det første møde i det nye råd i det Lutherske Verdensforbund, ser præsident Stubkjær tilbage på generalforsamlingen og frem mod en fælles rejse.

Præsident og biskop Henrik Stubkjær på talerstolen til årets rådsmøde.

Præsident og biskop Henrik Stubkjær på talerstolen til årets rådsmøde. Foto: LF/Albin Hillert

LVF Præsident og biskop Henrik Stubkjær holdt sin første tale som præsident til det nye råd og satte fokus på den nye strategi for den kommende seksårige periode. Rådet er samlet til det første møde siden deres valg i Kraków sidste september. 

I sine velkomstord takkede Henrik Stubkjær rådets deltagere for deres vilje til at repræsentere deres medlemskirker i alle regioner af verden.

-Vi begiver os ud på en fælles rejse, sagde han, som vil føre os fra den trettende forsamling i Kraków mod den fjortende forsamling, som vil blive afholdt i 2030.

Med henvisning til temaet for rådsmødet, Overflod af håb, bemærkede han, at håb er en af de gaver, vi modtager, når vi bliver døbt, og det er også kernen i den nye strategi for det Lutherske Verdensforbund for de kommende år. 

-Kristent håb er rodfæstet i Kristus og givet til os af Helligånden. Og dette håb giver os styrke til at opbygge imødekommende og åbne fællesskaber, der gør det muligt for os at handle sammen for en bedre verden.

Billede af forsamlingen i Chavannes

Rådsmødet finder sted i Chavannes, lige uden for Genève (Schweiz). Foto: LVF/Albin Hillert

Overflod af håb

Ved at sammenligne nogle af de kriser i det moderne samfund med reformationens “tumultariske tid,” understregede præsident Henrik Stubkjær, at det lutheranske “korsets teologi” er både en afgørende bevidsthed om de overflødige kriser og en åbenbaring af guddommelig nåde.

-Korset er symbolet på håb, der lover Guds handling af transformation i en destruktiv og voldelig verden.

Offentliggørelsen af den nye LVF-strategi, med titlen ‘Deling af håb’, vil guide arbejdet i rådet i de kommende år, og den er også er designet til at være en inspirationskilde for medlemskirkerne i deres eget arbejde og til at styrke relationer på tværs af forskellige geografiske regioner. 

Generalsekretær Anne Burghardt og præsident Henrik Stubkjær ved dette års rådsmøde

Generalsekretær Anne Burghardt og præsident Henrik Stubkjær ved dette års rådsmøde. Foto: LVF/Albin Hillert

Besøg til medlemskirker

Præsident Stubkjær delte også indtryk fra sine nylige besøg til medlemskirkerne i Tanzania og Etiopien i april og til Polen og Ukraine i maj. I Afrika sagde han, at han var overvældet af den fantastiske gæstfrihed men også inspireret af kirkernes styrker og stærke position i samfundet, som er bygget omkring deres vægt på helhedsmission. 

I Ukraine bemærkede han, at han var i stand til at besøge både medlemskirken og World Service landeprogrammet, som har samarbejdet tæt for at støtte de mest sårbare ofre for russiske angreb.

-Vi har også set, hvordan vores bønner og praktiske arbejde kan forvandle håbløshed til håb, selv i meget farlige situationer,” sagde han og tilføjede, at dette aldrig handler om størrelsen på en kirke, men snarere om styrken og virkningen af dens vidnesbyrd. 

Allerede ved sine første besøg som præsident sagde han, at han havde været vidne til vigtigheden af at stå sammen og være tæt på hinanden som et fællesskab af kirker.

Rådsmødet 2024

LWF-rådsmødet 2024 finder sted i Chavannes, lige uden for Genève (Schweiz),