Fortsæt til hovedindholdet
2024
Nyheder
Præst Troels Laursen

Kalender-succes udvides med indblik i pinsens ubegribelighed

Viborg Stifts populære videokalendere om kirkens højtider får nu tre helt nye afsnit. Denne gang er det Kristi himmelfartsdag og pinse, der er i fokus.


Af Anika Thorø Weber

De seneste år har Viborg Stift med stor succes lanceret en række videokalendere, der på en helt ny måde giver indblik i kirkens højtider gennem besøg i stiftets kirker, hvor moderne kunst tager os med ind i de særlige begivenheder, som knytter sig til kirkeåret.

Indtil nu er julen og påsken løbet med opmærksomheden, men nu udvides videokalender-samlingen med tre helt nye afsnit, der handler om Kristi himmelfartsdag og pinsen. De er samlet under titlen ’Giv det videre’.

- Pinsekalenderen skal ses som en dåseåbner. Ligesom med de tidligere afsnit er den en hjælp til at få åbnet op for, hvad helligdagene går ud på, siger sognepræst Troels Laursen, der er vært på serien.

Besøg i tre kirker

Med pinsekalenderen er det blevet tid til at besøge en af stiftets helt store trækplastre – Viborg Domkirke. Her finder man nemlig et af de få moderne kunstværker, der forsøger at beskrive Kristi himmelfartsdag.

- Mange har måske svært ved at forbinde noget som helst med Kristi himmelfartsdag. Den har fået mange øgenavne og er i det hele taget genstand for folks overbærende latter, mens de nyder en dejlig lille ferie midt i forårstidens frodige optakt til sommeren. Og hvad skal det da også sige os moderne mennesker i dag, der alle har set Andreas Mogensen suse rundt deroppe i skyerne?, spørger Troels Laursen, der forsøger at finde svar i Joakim Skovgaards oliemaleri i domkirken.

Troels Laursen i Viborg Domkirke

I de nye kalenderafsnit går turen forbi Viborg Domkirke for at blive klogere på Kristi himmelfartsdag. Foto: Henrik Helms 

Ligesom i de tidligere kalenderafsnit står svarene ikke mejslet i granit.

- Når vi går på opdagelse i værkerne, handler det ikke nødvendigvis om at forstå - men at opleve. Værkerne giver en sanselighed til højtiderne og skaber mindre distance mellem dem og den helt almindelige dansker. Vi forholder os subjektivt til værkerne, så der er plads til, at folk også kan danne deres egen mening, siger Troels Laursen, der foruden besøget i domkirken også lægger vejen forbi Rønbjerg kirke og til sidst Skærlund kirke for at få indblik i pinsens ubegribelighed ved et nærmere kig på en påskelilje og en pinselinje i mosaik. 

Afslutning nærmer sig

Med serien ’Giv det videre’ har alle kirkeårets højtider nu fået plads i videokalenderne, og pinsekalenderen er derfor også en afslutning på hele Viborg Stifts kalender-univers. 

Kunstværk i Rønbjerg kirke

Rønbjerg Kirke har et nyt kunstværk fra 2020, der er en fortolkning af Bibelens fortælling om babelstårnet. Det er et af de værker, der indgår i pinsekalenderen. Foto: Henrik Helms 

- Jeg håber at folk fornemmer, at nu runder vi af. Forhåbentlig har man oplevelsen af en sammenhæng og en fortløbende historie – ligesom kirkeåret, siger Troels Laursen, der dog løfter sløret for et lille bonusafsnit i efteråret, hvor Allehelgensdag bliver føjet til porteføljen og bliver det absolut sidste afsnit i videoprojektet. 

Selvom kalender-serien slutter, så lever kunstværkerne videre.

- Tag ud for at se kunstværkerne i virkeligheden. Både dem, vi har besøgt, men også alle dem, vi ikke har været forbi. Der er stadig en masse at gå på opdagelse i, siger Troels Laursen.

 

Se serien 'Giv det videre'

Den nye videokalender ’Giv det videre’ handler om Kristi himmelfart og pinse. Serien har premiere på Kristi himmelfartsdag den 9. maj.

 

Serien er produceret af sognepræst Troels Laursen og videojournalist Henrik Helms. De har tidligere modtaget Viborg Stifts initiativpris, Hans Tausen-prisen, for deres arbejde med videokalenderne.

 

Tilmeld dig 'Giv det videre'-nyhedsmailen og få tilsendt et link, når der udkommer et nyt afsnit. På samme side kan du læse mere om serien.