Fortsæt til hovedindholdet
9. marts 2023

Stubkjær i Kenya: - Jeg har fået et fornyet fokus på verdens ulighed

For første gang nogensinde er fire biskopper rejst med Folkekirkens Nødhjælp til Afrikas Horn. Blandt dem var Viborg Stifts biskop, Henrik Stubkjær, der tager både håb og bekymring med sig hjem.

 

Af Anika Thorø Weber

- Jeg har fået et fornyet fokus på verdens ulighed. Verden er sårbar, og ressourcerne er ulige fordelt. Men verden hænger sammen. Med de muligheder, vi har i Danmark, har vi også et ansvar for at hjælpe som kirke.

Sådan siger Henrik Stubkjær, biskop i Viborg Stift, som en konklusion på en rejse til Kenya i februar, der har gjort stort indtryk på ham.

Turen var arrangeret af Folkekirkens Nødhjælp, og sammen med Henrik Stubkjær var også de tre biskopper fra Aalborg, Ribe og Københavns Stift for at blive klogere på den ekstreme tørke og hungersnød, der som følge af klimaforandringerne lige nu præger Afrikas Horn på den østlige del af kontinentet.

Biskopper taler med lokale

På sin rejse til Kenya havde Henrik Stubkjær selskab af biskopperne fra Aalborg, København og Ribe Stift. Foto: Patrick Wanyiri

- En dansker udleder i gennemsnit 100 gange så meget CO2 som en fra Malawi, og tallet er formentlig cirka det samme, hvis man sammenligner med en kenyaner. Derfor har vi et ansvar og må som kirke stå sammen om at gøre noget ved klimaforandringerne og dens konsekvenser. Det er derfor, det giver det mening for mig som biskop at prioritere sådan en tur. Vi må løse opgaven i fællesskab og give lidt af den overflod, vi har, siger Henrik Stubkjær på bagkant af turen, der var de danske biskoppers første rejse til Afrika med Folkekirkens Nødhjælp arrangeret i forbindelse med 100-års fejringen af hjælpeorganisationen. 

Inspiration på tværs

Turen til Kenya handlede ikke blot om, at de danske biskopper skulle få kendskab til den sultkatastrofe, der lige nu præger området.

Samtidig var rejsen en måde, hvorpå kirkerne kan inspirere hinanden til klimavenlige tiltag på tværs af kontinenter.

Som formand for Folkekirkens Grønne Omstilling fik Henrik Stubkjær derfor også mulighed for at fortælle om de grønne initiativer, man gør i Danmark, og samtidig kunne kenyanerne vise konkrete eksempler på, hvordan de arbejder for at minimere CO2-udledningen og på samme tid sikre overlevelse i et barsk klima.

Det gælder blandt andet udviklingen af et særligt kogesæt, hvor brændet rækker længere, end når maden laves over bål. Samtidig har man øget beplantningen af træer, hvor det er muligt, for at undgå yderligere jorderosion på grund af tørken. I begge tilfælde har man blandt andet hentet inspiration fra Grøn Kirke i Danmark, der arbejder med lokaltilpassede løsninger for at sikre den grønne omstilling.

Henrik Stubkjær laver popcorn over et nyt kogesæt

Biskop Henrik Stubkjær mødte blandt andre kenyanere, der med et nyt kogesæt kan få deres brænde til at række meget længere, end når de laver mad over bål. Samtidig giver det mindre, giftig røg. Foto: Patrick Wanyiri

- Det giver håb at se, hvordan nye initiativer kan forbedre forholdene, fordi vi inspirer hinanden. Vi har også meget at lære af kenyanerne, siger Henrik Stubkjær, der blandt andet også mødtes med repræsentanter for den lokale anglikanske og helt almindelige kenyanere, der alle kæmpede en ihærdig kamp for at tilpasse sig klimaforandringerne og skabe et samfund med mere mad og overskud på trods. 

En erfaren mand

Selvom Henrik Stubkjærs rejse til Kenya 5.-11 februar var den første i hans virke som biskop, så er han ikke ny i området på Afrikas Horn.

Som tidligere generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp har han besøgt området flere gange, og derfor gav rejsen ham også et indblik i, hvordan tørken er blevet værre i det østlige Afrika.

- Klimaforandringerne i området er uden tvivl taget til. Da jeg besøgte området fra den sydetiopiske side tilbage i 2010, havde landet været igennem halvandet år med hungersnød. Nu er det tal steget til tre år, og de sidste ressourcer er væk. 2 millioner kvæg er døde. Det er frygteligt at se, siger Henrik Stubkjær, der ser på udviklingen med stor bekymring, fordi klimaforandringerne har øget presset på befolkningen og efterladt endnu flere i fattigdom.

For første gang nogensinde rejste fire danske biskopper til Kenya på Afrikas Horn sammen med Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær. Her besøgte de områder, der er hårdt ramt af ekstremt vejr med tørke og oversvømmelser, og får et unikt indblik i organisationens hjælpearbejde.

I videoen kan du se et sammenklip af Henrik Stubkjærs rejse til Kenya. 

Alligevel bevarer han håbet og troen på fremtiden.

- Selvom situationen er blevet værre, så er det ikke bare sort i sort. Hjælpen til områderne er blevet forbedret – blandt andet som vi så det med de nye komfurer. Samtidig er man blevet bedre til at samle selv den mindste mængde vand op og fragte vand til de mest udsatte områder. Historier som dem har vi brug for at høre igen og igen, så vi ser, hvor fantastisk det er, når det lykkes og mennesker tager ansvar for deres liv, siger Henrik Stubkjær, der forventer, at hans oplevelser fra Kenya blandt andet vil komme til at præge hans foredrag og prædikener den kommende tid.

 

Indsamling til sultramte

Søndag 12. marts holder Folkekirkens Nødhjælp indsamling over hele landet, hvor der samles ind til sultramte på Afrikas Horn samt krigen i Ukraine og jordskælvsramte i Syrien og Tyrkiet.

 

Du kan støtte ved at melde dig som indsamler – eller donere et beløb til indsamlingen.

 

Læs mere på nødhjælp.dk.