For fire år siden var gennemsnitsalderen for landets nyvalgte menighedsrådsmedlemmer 61 år. I mange sogne kan man efter valget i år godt lægge fire år til det gennemsnit, for unge mennesker står sjældent i kø til menighedsrådet.
Men det kan faktisk godt lade sig gøre at få dem med. Det er erfaringen i Rind og Kollund Sogne syd for Herning. Her er godt halvdelen af det nyvalgte menighedsråds 11 folkevalgte medlemmer med til at trække gennemsnitsalderen grundigt ned. Det gælder blandt andre Helle Forbech Hvergel, der med sine 35 år er rådets yngste nyvalgte medlem.
Det er jo i grunden lidt en skam, at man kan være den yngste som 35-årig. Der burde jo også være 18-årige med i menighedsrådet, for det er også deres kirke
- Det er jo i grunden lidt en skam, at man kan være den yngste som 35-årig. Der burde jo også være 18-årige med i menighedsrådet, for det er også deres kirke, siger hun.
Det afgående menighedsråd og sognets præster har gjort en målrettet indsats for at få yngre kræfter med i menighedsrådet, og det var grunden til, at Helle Forbech Hvergel besluttede sig for at stille op.
- Vi kommer i familieklubben i kirken, og når man er med i et fællesskab, synes jeg også, at der følger et ansvar med for at sikre, at vores fællesskab bliver integreret i kirken gennem menighedsrådet. Derfor meldte jeg mig som kandidat, forklarer hun.
- Vi kommer i familieklubben i kirken, og når man er med i et fællesskab, synes jeg også, at der følger et ansvar med for at sikre, at vores fællesskab bliver integreret i kirken gennem menighedsrådet. Derfor meldte jeg mig som kandidat, forklarer hun.
Søren Rusch Stilling Jacobsen er en af præsterne i Rind og Kollund – og ikke mindst i Lind, som er hovedbyen i de to sogne. Meget af kirkelivet foregår i sognehuset og kirken i Lind, og her har han og det øvrige menighedsråd op til valget talt med kirkernes yngre brugere om at engagere sig i kirkens demokrati. Samtalen har været fulgt op af foldere, film og andre redskaber, der har skullet rodfæste vigtigheden af menighedsrådsarbejdet blandt børnefamilierne i sognene. Det har været en klar strategi fra det afgående menighedsråd, som har haft en højere gennemsnitsalder end det nyvalgte.
Der har været en villighed til, at der godt må ske noget nyt. Menighedsrådet har været meget bevidst om nødvendigheden af at få sognet repræsenteret så bredt som muligt, og derfor er der blevet presset på og gjort end indsats for at få fat i yngre kandidater. Men det kræver, at menighedsrådet vil være klar til at slippe tøjlerne lidt og lukke andre ind i arbejdet, og det har man været i Rind og Kollund
- Der har været en villighed til, at der godt må ske noget nyt. Menighedsrådet har været meget bevidst om nødvendigheden af at få sognet repræsenteret så bredt som muligt, og derfor er der blevet presset på og gjort end indsats for at få fat i yngre kandidater. Men det kræver, at menighedsrådet vil være klar til at slippe tøjlerne lidt og lukke andre ind i arbejdet, og det har man været i Rind og Kollund, siger Søren Rusch Stilling Jacobsen.
Døren til menighedsrådet bliver blandt andet åbnet gennem de forskellige udvalg, hvor man kan invitere folk udenfor menighedsrådet med i arbejdet. Hvis man for eksempel interesserer sig for koncerter og kirke, kan man godt være med i arrangementsudvalget uden at sidde i menighedsrådet, og det kan være med til at gøre opgaven mere overskuelig for nye kandidater – som for eksempel Helle Forbech Hvergel. Hun er formidlingsinspektør på et lokalt kunstmuseum, og derfra har hun nogle særlige kompetencer, som kan bruges i kirkens kunstudvalg. På den måde fik hun modet og lysten til at stille op til menighedsrådet.
Jeg er helt fortrøstningsfuld ved tanken om, at vi er 11 mennesker, der hver har noget forskelligt at byde ind med. Og hvis vi hver især får lov at lege med de ting, vi brænder for, så er jeg sikker på, at vi også godt gider at tage de tunge opgaver, der følger med
- Jeg var lidt nervøs for, om jeg blev udstyret med et regneark og skulle stå for kirkens regnskab, men til min store lettelse var der én af de andre kandidater, der er bankmand og ved alt om den slags. Jeg er helt fortrøstningsfuld ved tanken om, at vi er 11 mennesker, der hver har noget forskelligt at byde ind med. Og hvis vi hver især får lov at lege med de ting, vi brænder for, så er jeg sikker på, at vi også godt gider at tage de tunge opgaver, der følger med, siger hun.
I menighedsrådet i Rind og Kollund Sogne er der også en fælles opfattelse af, at stedfortrædere er til for at blive brugt, så ingen knækker halsen på at sidde i menighedsrådet.
- Jeg tror, det er helt afgørende, at man har en forståelse af, at det er et frivilligt stykke arbejde at sidde i menighedsrådet. Vi har alle nogle ting, der skal gå op. Vi har for eksempel en landmand, der indimellem må melde afbud til møderne, fordi det er høstvejr, og i børnefamilierne kan der være andre hensyn, der til tider betyder, at man må melde afbud og kalde på suppleanterne. Og så er det vigtigt at huske, at menighedsrådet fungerer som et fællesskab. Verden går ikke under, fordi det enkelte medlem må melde afbud engang imellem, siger Søren Rusch Stilling Jacobsen.
- For mig var det afgørende, at to af suppleanterne også er med familieklubben. Hvis det i en periode bliver for meget for mig med menighedsrådet oven i to små børn og et fast job, så har jeg nogle gode suppleanter, der kan tage over og arbejde videre med kirkens tilbud til børnefamilierne. Jeg føler mig ikke alene, tilføjer Helle Forbech Hvergel.
Hun vil gennem de kommende fire år gerne være med til at vise andre unge, at menighedsrådet også er for dem.
- Jeg håber, at jeg kan være med til at vise, at har et moderne og dynamisk menighedsråd, hvor man kan få indflydelse. Jeg vil gerne være med til at åbne udvalgene og italesætte frivilligheden, så vejen ind i menighedsrådet ikke føles så lang. Det er en kultur, der skal bygges op over tid, siger Helle Forbech Hvergel.
Den opgave er allerede godt i gang, og den berører både menighedsråd, ansatte og de mange forskellige målgrupper, der bruger kirkerne og sognehuset i Rind og Kollund Sogne. For bredden er helt afgørende. I Lind er de meget opmærksomme på at lægge trykket på første del af ordene ”folkekirke” og ”menighedsråd”.
Bredden i menigheden skal afspejles i menighedsrådet, for den er afgørende for, at vi kan skabe en kirke for hele sognet
- Vi skal skabe naturlige møder med de mange forskellige snitflader, vi har – som for eksempel ved kirkefrokosten efter søndagsgudstjenesten. Her lærer børnefamilierne de ældre at kende, og den ældre del af menigheden mærker, at børnefamilierne ikke bare er nogen, der kommer og larmer om onsdagen. Bredden i menigheden skal afspejles i menighedsrådet, for den er afgørende for, at vi kan skabe en kirke for hele sognet, siger Søren Rusch Stilling Jacobsen.