Fortsæt til hovedindholdet
17. september 2018

Ritualer er hyggelige

Lyden fra en indisk klokke afbryder snakken mellem alle gymnasieeleverne. 

Viborg Stift og Ikast-Brande Gymnasium lod religionsholdene møde en række religioner og deres ritualer.

-Så begynder vi vores rejse med denne klokke, som stammer nede fra et helligt kloster i Indien. Den kalder til samling
Det er radiovært Anders Laugesen, der kalder til samling og forsøger at skabe ro blandt alle religionsholdene på Ikast-Brande Gymnasium.

-Nu starter vi et eksperiment som bliver lidt vanskeligt, for nu tager vi alle vores mobiltelefoner og trykker på sluk knappen. Det er et ritual, at vi lige skal checke vores SMS. Det er et ritual at være online. Nu bryder vi det ritual som er et grundritual hos jer - for nu slukker vi for telefonen.

Og samtidig begynder en dag, hvor fire gæster fortæller om deres ritualer og hvad de tror på.

Det er en hindu, en muslim, en kristen og en ateist der er inviteret.

Religionsmøde på Ikast-Brande Gymnasium

-Jeg synes tit ritualer er hyggelige. Jeg bruger ofte ritualer som en fælles-hygge-ting, fortæller gymnasielev Malene Christensen.

-Jeg synes at nadver når man går i kirke, er en hyggelig ting ved at være en del af kristendommen. Men jeg kan også godt lide at blande ting. Jeg er meget fascineret af andre religioner og deres traditioner. Men jeg er stadigvæk kristen, smiler hun.

Det er Viborg Stift og Ikast-Brande Gymnasium, der har inviteret alle gymnasiets religionshold til et kig ind i ritualernes verden - og hvorfor vi ikke kan undvære dem

Hvis folk føler de kommer tættere på Gud, så synes jeg ritualer er superfint

Laura Zeberg Hansen, gymnasieelev

Reflektion

-Jeg håber de får udfordret deres syn på religion. Måske nogen fordomme, fortæller Henrik Nyvang der er religionslærer på Ikast-Brande Gymnasium.
-Ikke fordi de skal blive mere afklaret, måske snarere tværtimod. Bare de forholder sig reflekterende til den verden vi er en del af, fuld af blandt andet ritualer. Det tænker jeg er et centralt mål

Ahmed Halimah er muslim og har taget turen fra Århus til Ikast for at fortælle om muslimske ritualer: -Jeg vil gerne vise at tilbedelsen også handler rigtig meget om fællesskab, harmoni og disciplin.

Ahmed Halimah

Jeg vil være glad hvis de bare tog et eller andet til eftertanke.

Ahmed Halimah, muslim, Århus

Religion uden fornuft

Modsat Ahmed Halimah, så tror Morten Fitzgerald ikke på noget. Han er ateist.
-Min tilgang er jo at religion ikke tilbyder noget fornuftigt. Men jeg har det fint med ritualer så længe man indgår frivilligt i det.

Den lokale provst fra Ikast Poul Erik Knudsen har også taget de ting med som betyder noget for ham og for det at være kristen. Det er en bibel og et kors.

-De kristne ritualer forbinder mig som enkeltperson i forhold til Gud, og så forbinder det mig med dem som jeg har fællesskab med når jeg udøver ritualerne.

De kristne ritualer forbinder mig som enkeltperson i forhold til Gud

Poul Erik Knudsen, provst Ikast

Tættere på Gud 

Alle eleverne fordeler sig ud til fire workshops, hvor de blandt andet oplever riutalerne ved den muslimske fredagsbøn og velsignelsen i den kristne kirke.

I en pause fortæller gymnasieelev Laura Zeberg Hansen, at hun har det lidt blandet med ritualer: -Der er nogen ritualer jeg egentlig godt kan fornemme, og følge at de gør noget for nogen mennesker. For eksempel hvis folk føler de kommer tættere på Gud, så synes jeg ritualer er superfint.

Paneldebat på Ikast-Brande Gymnasium

Lynet slår ikke ned 

Det er en koncentreret halv time eleverne får sammen med en af gæsterne inden de skal videre og opleve en ny religion. Og Ahmed Halimah tænker ikke at verden forandrer sig for eleverne i løbet af den korte tid. 

-Jeg vil være glad hvis de bare tog et eller andet til eftertanke. Jeg tror ikke man på en halv time kan give dem en oplevelse af at de ser lyset eller der er et lyn der slår ned - forhåbentlig bare en god oplevelse, fortæller han imens næste hold af gymnasieelever sætter sig.

Man får en bedre forståelse af, hvordan deres verden hænger sammen.

Malene Christensen, gymnasieelev

Selv frokosten foregår med forskellige madritualer inden dagen slutter med en paneldebat mellem gæsterne. Og gymnasieelev Malene Christensen har haft en god dag:

-Jeg synes det er en fed måde at lære at forstå andre mennesker. Hvis nu man kender en der er buddist, eller muslim, så får man en bedre forståelse af, hvordan deres verden hænger sammen.

Tanken er at dette religionsmøde kan kopieres ud til andre gymnasier.

Kontaktpersoner:

  • Henrik Nyvang, gymnasielærer Ikast Brande Gymnasium
  • Katrine Laumann Jørgensen, gymnasielærer Ikast Brande Gymnasium
  • Kristine Jersin, sognepræst og medlem af Viborg Stifts arbejdsgruppe for Religionsmøde
  • Karin A. Vestergaard, sognepræst og medlem af Viborg Stifts arbejdsgruppe for Religionsmøde