Fortsæt til hovedindholdet
20. august 2024

Til lykke

Til lykke med valget til de nye menighedsråd, hvor jeg ser frem til samarbejdet om folkekirkens liv og vækst. 

Jeg har lige været til diakonalt topmøde på Christiansborg, som var arrangeret af kirkeministeren. Det er første gang, en kirkeminister går ind i det område. Og det spiller 110% sammen med det store projekt om Kirkernes Sociale Arbejde, som vi har her i stiftet om samskabelse. Ministerens budskab var, at samfundet har brug for kirken ind i det her, og vi og samfundet har brug for, at der laves tættere relationer imellem kirken og kommunerne og de andre aktører. 

Det er lige præcis det, vi gør i dette projekt, hvor vi har fat i 6 kommuner her i stiftet og Viborg Kommune som allerede var igang i forvejen, så vi dækker faktisk hele stiftet. Der er da kun ét provsti, der ikke er med, og det er Vesthimmerland, men de er i forvejen engagerede i Folkekirkens Familiestøtte, som også er et samarbejde med kommunen.  

Fremtidens provstestilling

I de seneste to år har vi arbejdet med hvordan vi kan gøre provstestillingen bæredygtig. Dette har resulteret i, at vi kan se, at der kommer flere og flere opgaver, som vi løser sammen, og det vil vi også komme til i fremtiden. Derfor har vi løftet provstidelen til 75% på alle vores stillinger, og det ser jeg meget frem til, for jeg tror, at det vil gøre os stærkere, så vi også kan støtte menighedsrådene endnu mere på HR-siden og hjælpe dem med personaleadministrationen omkring trivsel og arbejdsmiljø.  

Bæredygtige præstestillinger

Nu tager vi så næste skridt, og det er at kigge på præsterne, og hvordan vi sikrer den bæredygtige præstestilling, sådan at Viborg Stift fortsat er et attraktivt stift for præster at søge til. Derfor har vi nedsat en gruppe, der nu skal arbejde med det frem til foråret, og ved siden af den kører der grupper omkring kirke- og kulturmedarbejdere og organister. Alle overvejer, hvordan fremtidens samarbejde kan se ud. 

På alle måder er det en utrolig spændende tid, hvor de nye menighedsråd nu også træder til og finder deres form og skal til at sætte retning for, hvor de vil hen. 

Læringen af dette menighedsrådsvalg er, at vi nok skal aktivere den dagsorden, der hedder hvordan vi er kirke - også hos de steder, hvor folk flytter fra, hvor flere måske skal overveje at lægge sig sammen for at få mere kraft og blive stærkere. 

I år vil vi prøve at indføre en ny skik, hvor vi åbner bispegården her og sammen tænder lys første søndag i advent. Vi går fra gudstjenesten klokken 16:30 i domkirken og ned til bispegården til lidt gløgg og æbleskiver. 

 

Henrik Stubkjær 

biskop 


Velkomstpakke

Velkommen til nye menighedsråd

Det kan være svært helt at rumme, hvad man har sagt ja til, når man skal begynde som medlem i et menighedsråd. 

Derfor vil vi gerne invitere alle menighedsråd til dette korte webinar, hvor vi kort vil byde jer velkommen til arbejdet, og fortæller om den opgave og de muligheder der venter. 

Du vil blive præsenteret for værktøjer, som er tilgængelige via os i Viborg Stift og en introduktion til, hvordan man kommer godt fra land med samarbejdet. 

Det hele varer 35 minutter, og vi opfordrer alle de nye råd om og ansatte samles og ser webinaret sammen.

Ser du ikke videoen når du kommer til siden, kan det skyldes at du skal ændre på dine cookie indstillinger (det lille ikon i nederste venstre hjørne) og vælge "Tillad alle" så burde du kunne se filmen.

 

Her er det som vi kommer til at dække i webinaret 

  • Hvad er min opgave og mine muligheder i menighedsrådet
  • En kort guide til et godt arbejdsmiljø
  • Værktøjer og hjælp til menighedsrådsarbejdet fra Viborg Stift

Du vil komme til at møde

  • Biskop Henrik Stubkjær
  • Stiftskontorchef Bodil Abildgaard
  • Formand for stiftsudvalget for psykisk arbejdsmiljø Ida Gøtke
  • Leder af Folkekirkens Arbejdsmiljørådgivning Hans Hjerrild

Podcasts

Under titlen Ordentlighed og Professionalisme kigger Stiftsudvalget for psykisk arbejdsmiljø på en række af menighedsrådets ogaver og roller i fire podcasts. Serien er produceret af Stiftsudvalget for psykisk arbejdsmiljø

Gæst i første afsnit er Grete Bækgaard Thomsen er menighedsrådsformand i Lomborg-Rom og Dybe-Ramme Sognes menighedsråd. Derudover er hun også næstformand i provstiudvalget, Lemvig Provsti. Grete Bækgaard Thomsen er stor viden, erfaring og "gode mindset" indenfor folkekirkens anliggender.

Vært er formand for stiftsudvalget for psykisk arbejdsmiljø, Ida Götke.

Gæst i andet afsnit er kontaktperson Jakob Hoffmann, Søndermarks sogn i Viborg, som er i samtale med sognepræst Lars Lyngberg-Larsen.
Jakob Hoffmann har god erfaring i opgaven at være kontaktperson. Han har i Søndermarks sogn en ret stor stab at medarbejdere at være kontaktperson for, så mange sider af opgaven er med.

Vært er stiftspræst for psykisk arbejdsmiljø: Lars Lyngberg-Larsen.

Gæst i tredie afsnit er kasserer Susanne Tværgaard, Næsborg sogn i samtale med regnskabsførerne på Løgstør kirkekontor Boudien Westerhoek og Kristian Haldrup i samtale med sognepræst Lars Lyngberg-Larsen.
Susanne har mange års erfaring med kassereropgaven, der nu i det praktiske udføres af de ’eksterne’ regnskabsførere på Løgstør kirkekontor. Samtalen drejer sig om arbejdets omfang og karakter og kommunikationen mellem menighedsråd via kasserer med regnskabsførerne.

Vært er stiftspræst for psykisk arbejdsmiljø: Lars Lyngberg-Larsen.

Gæst i fjerde afsnit er Pia Møller Frederiksen, der er kirkeværge i Hjerk - Harre Sognes menighedsråd. Pia Møller Frederiksen fortæller om, hvordan hendes erhvervsmæssige baggrund fra den private sektor spiller ind i varetagelsen af funktionen som kirkeværge.

Vært er formand for stiftsudvalget for psykisk arbejdsmiljø, Ida Götke.

Du kan læse mere om Stiftsudvalget for psykisk arbejdsmiljø ved at klikke her.

Lyt også til podcasten her

Du finder også webinar og podcasts ved at klikke på denne dedikerede side:
Velkommen til nye menighedsråd