Nyheder til sognene
Nyheder

Ny dokumentarserie for hele familien - "Mit livs konfirmation"

En ny dokumentarserie på TV2 i to afsnit, der følger fem konfirmander og deres familier, og som samtidig portrætterer en generation og kommer tæt på de unges tanker om livet og ikke mindst det at tro. Første afsnit sendes 10. april 

Serien får premiere på TV2 den 10. april kl. 20.50, lige inden konfirmations-sæsonen for alvor går i gang og afsnit to sendes ugen efter den 17. april samme tidspunkt. Det er Plus Pictures og instruktøren Ulla Søe, der står bag. 

Fem meget forskellige unge har valgt at blive konfirmeret, og det betyder masser af forberedelse for alle. Der er tøjkøb, invitationer, borddækning osv., men er det mor og far, der bestemmer eller er det konfirmanderne selv? Der er også nervøsitet og vild spænding, for det er en dag, man kun får én af i sit liv! For hele famlien er konfirmationsdagen fuld af følelser og betydning. Det er en dag, hvor alle trods forskelligheder har det til fælles, at kærligheden mellem generationer er i centrum. 

Ulla Søe siger: "Jeg har oplevet, at de unge ser konfirmationen som en begivenhed, der skal tegne dem - lige der hvor de er og lige som de er. Det er en begivenhed, der bringer mange følelser i spil og sætter mange tanker i gang hos de unge. Da konfirmationen også er familiens fest, er seriens helt uundgåelige tema familien. Hvordan er man præget af forældrenes skilsmisse og hvordan skal festen holdes? Hvordan er samarbejdet mellem konfirmanderne og forældrene nu, hvor ny selvstændighed opstår, og forældrene skal give mere og mere slip? Hvordan håndteres savnet efter de familiemedlemmer, som er gået bort?  Og hvordan kommer man igennem andre former for livskriser?"

Det er vidt forskelligt, hvad der fylder for de fem unge. For Mike på Fyn er det fx afgørende, at hans far, som netop er løsladt fra fængslet, kan være med på den store dag. Hos Isak i Helsingør sætter konfirmationen tanker igang om forholdet til de to mødre og om at stå ved den, man er, mens Cecilie fra Strandby i Nordjylland synes, det er vigtig at holde én fest, selvom forældrene er skilt osv. 

Sidste år blev 46.602 børn i Danmark konfirmeret. Det er ca. 70 procent af alle danske børn i alderen 14-15 år. For konfirmanderne i serien MIT LIVS KONFIRMATION er det ikke bare et spørgsmål om, hvor mange penge man kan få i gave eller om man får den rigtige kjole - det handler også om tro. Om at stoppe op og tænke over, hvem man selv er? Fordi hvad tror man på? Hvad betyder det at tro? Og kan man tro på noget af det og ikke det hele?

Ulla Søe siger: "Jeg synes, at tidens konfirmander er ret bevidste, reflekterede og tager stilling til det, de står midt i. De har en meget personlig tilgang til tro og for dem handler det i høj grad om livsværdier. Det virker som om, at de kan lide at blive udfordret på eksistentielle spørgsmål og at de synes, at det er spændende at tænke over, at livet handler om andet end ”det, der er i køleskabet”, som en af de medvirkende siger."

”Mit livs konfirmation” et meget personligt portræt af fem unge i meget forskellige miljøer i dagens Danmark. Ud over de fem konfirmander og deres familier indeholder serien også de præster, som har konfirmeret de fem medvirkende, der hver især er med til at give serien et indblik i, hvad det vil sige at blive konfirmeret i dag. 

Indledning:

46.602 danske børn blev konfirmeret i Danmark i 2017. Tal fra Danmarks Statistik siger, at man i de mindre byer i landet i langt højere grad vælger at blive konfirmeret end man gør i de større byer. 69,7% af børn i alderen 14-15 år valgte at lade sig konfirmere i 2017. 

 

Det er den første store livsbegivenhed i et ungt menneskes liv, og de unge konfirmander går op i det med liv og sjæl. Men hvilken betydning lægger de unge i konfirmationen? Og hvad betyder noget for deres familier? Hvordan skal det gå med skilsmissefamilier, der måske skal samles for første gang i flere år? Hvad skal man spise? Hvad skal man have på? Er det de voksne, der bestemmer, eller er man blevet så stor, at man selv må bestemme?

For de unge i serien MIT LIVS KONFIRMATION er det ikke bare et spørgsmål om, hvor mange penge man kan få i gave, eller om man får den rigtige kjole. Det handler også om at stoppe op og tænke over, hvem man selv er. Hvad betyder noget, og hvad tror man på? Kan man tro på noget af det og ikke det hele?  

Serien er et personligt portræt af fem unge mennesker, som er castet rundt om i hele Danmark. De har vidt forskellige livsvilkår, og det er forskelligt, hvad der betyder noget for dem. Men det, de har tilfælles er, at familien er vigtig og betyder meget for dem. Og særlig vigtigt er det at holde én konfirmation for hele familien, hvis forældrene er skilt.

 

Instruktøren Ulla Søe fortæller blandt andet: ”Jeg ser konfirmationen som en fantastisk ramme, hvorigennem der kan portrætteres en generation med både fortid, nutid og tanker om fremtid. Men også en generation med både glæder, sorger og udfordringer. Hvor konfirmationen tit er blevet skildret som det punkt, hvorfra der skues fremad mod voksenlivet, har det været min hensigt i højere grad at kigge tilbage i tiden og udfolde, hvordan konfirmanderne fortolker det liv, de har levet, og de relationer, de har fået.”(læs hendes eget skriv længere nede i materialet)

Synopsis:

Fem meget forskellige unge har valgt at blive konfirmeret, og det betyder masser af forberedelse for alle. Der er tøjkøb, invitationer og borddækning - men er det mor og far, der bestemmer? Der er også nervøsitet og vild spænding, for det er en dag, man kun får én af i sit liv! 

Konfirmationen giver også mulighed for at standse op og kigge tilbage på livet indtil nu. De fem konfirmander har alle masser af tanker om de store trosspørgsmål, men i høj grad også om både livsværdier, relationer og barndom. På den måde er ”Mit livs konfirmation” et meget personligt portræt af fem unge i meget forskellige miljøer i dagens Danmark.

Det er vidt forskelligt, hvad der fylder for de fem unge. For Mike fra Fyn er det fx afgørende at hans far, som netop er løsladt fra fængslet, kan være med på den store dag. Hos Isak i Helsingør sætter konfirmationen tanker igang om forholdet til de to mødre og om at stå ved den, man er, mens Cecilie fra Strandby i Nordjylland synes, det er vigtig at holde én fest, selvom forældrene er skilt.

For hele famlien er konfirmationsdagen fuld af følelser og betydning. Det er en dag, hvor alle trods forskelligheder har det til fælles, at kærligheden mellem generationer er i centrum.

 

Kort pitch:

Mit livs konfirmation er en dokumentarserie på 2 afsnit á 40 min. til TV 2, der portrætterer 5 meget forskellige unge og deres konfirmation med familien. I serien kommer vi rundt i forskellige miljøer fra hele landet. Trods forskelligheder har alle familier det til fælles, at kærligheden mellem generationer er i centrum.


OM DE FEM KONFIRMANDER I SERIEN:


CECILIE

Cecilie bor i Strandby, ikke langt fra Frederikshavn. Hun er delebarn, og det kan være svært, men i kirkekoret finder hun tryghed og fællesskab. Cecilie har planlagt sin konfirmation i fire år og glæder sig meget, for trods skilsmissen skal hele familien være samlet.

 ISAK

Isak fra Helsingør synes, det er vigtigt at være unik og at være sig selv, og måske derfor blev han mobbet på sin gamle skole. Men med nye venner og Youtube-interessen har han fundet fodfæstet igen. Han er ikke i tvivl om, at han vil konfirmeres, for han gik tit i kirke med sin mormor, som nu er død.

THEA

For Thea fra Brøndby er det vigtigt, at kjolen og skoene er de helt rigtige, for konfirmationsdagen oplever man kun én gang i hele livet. Men Theas forældre synes, at skoene er alt, alt for dyre. Theas konfirmation bringer også minder frem fra dengang, hun blev født 3 måneder for tidligt.

MIKE

Mike bor i Nørre Broby på Fyn. Han har haft en svær barndom, men nu er hans far blevet løsladt efter 4 ½ år i fængsel. Det giver Mike håb om, at konfirmationen bliver et godt minde, for det synes han, at han har brug for.

NIELS PETER

I forberedelserne til konfirmationen prøver Niels Peter fra Østerbro at finde sin egen plads i morens forventninger, og han er nervøs for, at det hele bliver for formelt. Imens synes Niels Peters mor, at det er svært at give slip på sin lille dreng, som lige pludselig ikke er så lille mere. 


De fem præster i serien er:

 

Mette Kathrine Grossbøll – Sions Kirke, Pernille Nærvig Petersen – Brøndbyøster Kirke, Hans-Henrik Ross – Humlebæk kirke, Sanne Hermannsen Hvorslev – Nørre Broby kirke, Louise Aaen  – Strandby Methodistkirke 


INSTRUKTØRENS TANKER OG MOTIVATION:

 

Af Ulla Søe

Serien handler om 5 meget forskellige unges konfirmationer - om forberedelserne, selve festen og om alle tankerne bag den store dag. For dem er konfirmationen langt mere end gaver og fest. Det er en begivenhed, som fortæller, at de betyder noget.

For mig har det været centralt at fortælle 5 meget personlige historier, og jeg ser konfirmationen som en fantastisk ramme, hvorigennem der kan portrætteres en generation med både fortid, nutid og tanker om fremtid. Men også en generation med både glæder, sorger og udfordringer. Hvor konfirmationen tit er blevet skildret som det punkt, hvorfra der skues fremad mod voksenlivet, har det været min hensigt i højere grad at kigge tilbage i tiden og udfolde, hvordan konfirmanderne fortolker det liv, de har levet, og de relationer, de har fået.

En 14-årig er et helt menneske, og i serien har jeg søgt at behandle dette med stor respekt, og i castingprocessen har vi gjort os meget umage med, at de fem unge skulle repræsentere forskellige miljøer, familiestrukturer og ikke mindst dele af Danmark. De er nogle helt fantastiske unge mennesker alle fem, og tilsammen giver de et rigtig godt billede af, hvad det vil sige at være teenager i dagens Danmark.

Jeg har oplevet, at de unge ser konfirmationen som en begivenhed, der skal tegne dem - lige der hvor de er, og lige som de er. Det er en begivenhed, der bringer mange følelser i spil og sætter mange tanker i gang hos de unge. Da konfirmationen også er familiens fest, er seriens helt uundgåelige tema familien. Hvordan er man præget af forældrenes skilsmisse, og hvordan skal festen holdes? Hvordan er samarbejdet mellem konfirmanderne og forældrene nu, hvor ny selvstændighed opstår, og forældrene skal give mere og mere slip? Hvordan håndteres savnet efter de familiemedlemmer, som er gået bort, og hvordan kommer man igennem andre former for livskriser?

Jeg synes, at tidens konfirmander er ret bevidste, reflekterede og tager stilling til det, de står midt i. De har en meget personlig tilgang til tro, og for dem handler det i høj grad om livsværdier. Det virker som om, at de kan lide at blive udfordret på eksistentielle spørgsmål, og at de synes, det er spændende at tænke over, at livet handler om andet end ”det, der er i køleskabet”, som en af de medvirkende siger. De unges præster har også en vigtig rolle i serien. Deres måde at tale med de unge på, er med at lukke publikum ind i en samtale om hvad det vil sige at tro. Hvad tror vi på? Og hvorfor gør vi det? Og kan man tro på noget af det, men ikke det hele osv.?

Konfirmations-rammen rummer også mulighed for at dykke ned i de identitetsmarkører, som er så vigtige for aldersgruppen. Min oplevelse er, at de virkelig er på banen, når der skal planlægges i alt fra invitation over sko til menu, og det hele skal vise, ”hvem de er”.

Intentionen er, at serien får et langt liv og kan bruges i diverse undervisnings-situationer fremover, og at mange unge (og deres familier) vil se med, når den vises på TV. Håbet er også, at det meget personlige portræt af de fem konfirmander åbner for andre unges identifikation og refleksion over egne værdier og egen livshistorie.

FAKTA OM KONFIRMATIONER:

Der blev ifølge tal fra Danmarks statistik konfirmeret 46.602 børn i 2017.

Der er ifølge Danmarks statistisk blevet registreret 66.881 børn i alderen 14-15 år i Danmark i 2017. Ud af de 66.881 børn, var det altså 46.602 som valgte at blive konfirmeret, hvilket giver en procentdel på 69,7% af konfirmerede børn i alderen 14-15 år.

Sognet med flest konfirmationer i er Roskilde Domsogn, hvor 253 i 2017 blev konfirmeret.

I Jylland er det byer som Haderslev, Viborg, Odder og Skanderborg, hvor der var flest konfirmationer i 2017. Procentdelen af konfirmationer ift. Børn i alderen 14-15 i området er høj i alle disse byer. Til sammenligning er der i Tingbjerg i København kun 4 ud af 99 i alderen 14-15 år, som er blevet konfirmeret.

 Fakta om konfirmationer fortsat:

Ud fra tallene kan man se, at man i de mindre byer i landet i højere grad bliver konfirmeret, hvor man i de større byer i højere grad fravælger det. 

Tal fra Danmarks statistisk viser at de fem forskellige sogne, hvor Cecilie, Isak, Thea, Mike og Niels Peter er fra, har det til fælles at de viser at det er meget normalt at blive konfirmeret.

Man går til konfirmationsforberedelse i minimum 48 timer, men helst 56 timer. Man går ca. Fra 1. sept. – maj.

Det er op til den enkelte præst at bestemme, hvor mange gange man skal i kirke inden konfirmationen.   

Kilde: Danmarks Statistik 

Biografier:


Ulla Søe, Instruktør. Født 1976

Mette Mailand, producer. Født 1966

Ulla Søe og Mette Mailand har arbejdet med børne- og ungdoms dokumentarer og TV programmer de sidste 10 år. Sammen har de udviklet, produceret og instrueret en række af de mest anerkendte produktioner til de yngste børn, de større børn og til teenagere.  

Gennem årene har de beskæftiget sig med børns hverdagsliv, deres glæder og bekymringer. Altid på en for målgruppen genkendelig måde. Børns udvikling og deres forståelse af identitetsdannelse har været nøgleordet for alle produktioner. Hvem er jeg, og hvor er jeg på vej hen er det spørgsmål, der gælder for alle de medvirkende børn, som holdet har arbejdet med. 

 

Af tidligere produktioner kan nævnes:

  • Hassan og ramadanen  - Webserie og dokumentarfilm til DFI og Ultra
  • Vi er Pelle og Maise - Webserie til DR Ramasjang
  • Klassekabalen - Dokumentarserie til DFI og DR Ultra  
  • Shanne og veninderne - Dokumentarserie til DFI og DR Ultra 
  • Sofus - Dokumentarserie på 20 afsnit til Ramasjang
  • Byt familien - Dokumentarserien til DR Ultra
  • Simons danseskole - okumentarserie til DR Ultra


OM PLUS PICTURES:

Plus Pictures er et prisvindende produktionsselskab med fokus på dokumentarfilm, faktaserier og børne-TV. 

Plus Pictures er et af de førende danske selskaber, der producerer børnedokumentar og TV til børn/unge. Her kan blandt andet nævnes seriesucceserne “Sofus” og “Hassan”.

Med den kritiker-roste Emmy-nominerede 'Amanda Knox’ har Plus Pictures som det første selskab i Danmark produceret en Netflix Original.


Projektet er støttet af:

DFI ved konsulent Ulla Hæstrup samt TV 2 ved programredaktør Mette Heiberg.