Fortsæt til hovedindholdet
Erfaringer fra pilgrimsvandringer
Nyheder

Pilgrimsvandring fra Testrup kloster til Skivum 
- ad hærvejen med Elisabeth Lidell

Vandringen afholdes lørdag, den 24. juni 2017

Stort billede: Pilgrimspræst Elisabeth Lidell og arkitekt Andreas Blinkenberg

Der var indbudt til en vandring langs den smukke 22 km lange banesti.

Turen startede med rundstykker i herberget i Testrup Gl. skole kl. 09.30. Efter en kort andagt i Testrup Kirke gik turen mod Skivum, anført af pilgrimspræst Elisabeth Lidell og arkitekt Andreas Blinkenberg, som sluttede dagen af med et foredrag om pilgrimsvandring og herberger langs Hærvejen.

Arr. Testrup og Skivum beboerforeninger med hjælp fra menighedsrådene.


Testrup Klosterkirke

Kilden i Testrup

De seneste år har mange moderne mennesker – også danske protestanter – grebet pilgrimsstaven. Pilgrimsvandring handler om at søge efter rødder, identitet og sammenhæng. Men det handler også om opbrud fra tidens materialisme og selvoptagethed og om en søgen efter helt andre værdier: fællesskab med Gud, med hinanden og med skaberværket.

Pilgrimsvandring og valfart har altid været kendetegn på en levende kirke. De første kristne kaldtes ”dem, der hørte til vejen”. Pilgrimsvandring kan stadig inspirere til en levende tro. Evangeliet må ”have ben at gå på”, og vandringen i det ydre, fysiske landskab afspejler den indre rejse, bønnens vej mod Gud. En pilgrim går ”ud i det indre”. Den ydre, fysiske vandring hører sammen med den indre, åndelige vandring: længslen efter Gud. Føddernes monotone gang bliver en meditativ rytme, en slags klosterliv til fods. På en pilgrimsvandring ”beder man med fødderne”! Pilgrimmen ser det indre landskab bag det ydre: en usynlig, ekstra dimension bag denne verdens timelighed. Måske er man nødt til at bevæge sig fysisk for at kunne flytte sig mentalt? I en tid med mange hurtige skift, endeløse informationsstrømme, højt tempo og overfyldte kalendere fremstår pilgrimstanken som en anden livsstil med tid til stilhed, eftertanke, langsomhed, enkelhed og indre ro. En slags kristendom for alle sanser.

  • Men hvad får fortravlede mennesker til at udskifte de hurtige moderne transportmidler med apostlenes heste?
  • Hvad sker der, når man begynder ”at bede med fødderne”?
  • Og hvor kan man finde rastepladser undervejs på den gamle danske pilgrimsrute Hærvejen?

Kom og hør det inspirerende foredrag med pilgrimspræst Elisabeth Lidell og ”herbergsarkitekt” Andreas Blinkenberg efter en dejlig vandretur fra Testrup til Skivum.

Fra Skivum til Testrup

Indlæg fra sognepræst Mette Holmstrøm, Pilgrim- og retræteleder, Skivum, Giver og Blære sogne, Vesthimmerlands provsti

Landsbyudvalget i Vesthimmerlands kommune havde i 2016 en pulje penge, der skulle understøtte samarbejde imellem landsbyer. Denne mulighed, for at sætte noget igang i vores lokalsamfund greb formændene i Beboerforeningerne i henholdsvis Skivum og Testrup. Leif Holmstrøm, Skivum og Mie Nielsen, Testrup talte om : Hvad har vore byer til fælles? Fællesnævneren var jo selvfølgelig PILGRIMSHERBERG -  Begge byer havde jo i 2016 fået lavet et pilgrimsherberg.                            

Efterfølgende har beboerforeningerne også fået støtte til denne dag fra Jutlander bank fonden, Aalestrup

Og så stablede man dagens pilgrimsvandring på benene med hjælp fra menighedsrådene i de to byer. En vandring, hvor alle kunne være med, da den økonomiske støtte, gav mulighed for at indsætte en bus til opsamling af dem med trætte ben. Testrup stod for en god start på dagen i Testrup Gl. skole/Herberg og i vor lille skønne landsbykirke. Og Skivum forsamlingshus/Herberg stod for aftensmad og husly til aftenens foredrag.

50 mennesker mødtes til morgenkaffe i Testrup Gl. skole inden dagens strabadser der ventede forude. Elisabeth Lidell, pilgrimspræst i Aarhus Stift sendte folk afsted med en kort andagt i Testrup Kirke. Vejret var med os denne lørdag og vi begav os alle afsted på første vandring på knap 5 kilometer. Ved 1. pause valgte enkelte at stoppe. - Men kun ganske få - der ikke kunne klare en længere vandring. Men de havde dog været med, og fornemmet den ro og højtidelighed en pilgrimsvandring giver.

2. stop efter ca 12 kilometer var på Aars campingplads og her ankom de 45 glade vandrere til en let frokost og et lille hvil. Elisabeth Lidell havde opdelt turen i mindre intervaller - i nogle kilometer gik man to og to - og diskuterede et af livets store spørgsmål eller blot et enkelt ord feks.  - Fællesskab - enkelthed - langsomhed mm. Andre strækninger gik man i gåsegang - en og en - i stilhed. Hele  turen var på den afmærkede hærvej og man går igennem en skøn natur, som man normalt ikke ser fra asfaltvej.


Der blev vandret dag og aften, og ca. 60 vandrere deltog 

En bus ankom til Aars -og de der nu ønskede et lift kunne tage med denne... Men det gode fællesskab og det gode vejr gjorde, at næsten alle ville klare hele ruten til fods...

Beboerforeningen i Blære tilbød at servere lidt kaffe, når man efter yderligere 6 kilometers vandring nåede Blære. Og de trætte mennesker, med trætte ben, fik virkelig et fantastisk energi boost i Blære. For sikke et kaffe/kage bord - tusind tak for det....

Ved afgang fra Blære forbløffede alle igen.... For næsten ingen ville have et lift. Nej hele ruten skulle fuldføres. Der var kun 4 km. tilbage - og de blev gennemført med ordet Langsomhed som overskrift. Så alle kunne følge med og samlet ankomme til Skivum.

Efter aftensmaden, holdt Elisabeth Lidell foredrag om pilgrimsvandring - hendes egne oplevelse i både Danmark og udlandet som pilgrim og små tankevækkende og sjove fortællinger fra hendes dagligdag i jobbet som pilgrimspræst. Elisabeth´s mand Arkitekt Andreas Blinkenberg fortalte efterfølgende om arbejdet med etablering af pilgrimsherberger i hele Danmark.

Dagen sluttede kl 21. og bussen kørte efterfølgende alle tilbage til Testrup, hvor folks biler var parkeret. Alle var "fyldt op" af ord, ro, og gode oplevelser og kroppen var træt efter vandringen og meget frisk luft og solskin. 

Det gode samarbejde på tværs af landsbyerne blev en succes - så måske der igen til næste år skal ske noget spændende!