Voksne
Diakonale pilgrimsvandringer

Diakonale pilgrimsvandringer

Niels Overgaard Brok fra Veteranstøtten mødte biskop Henrik Stubkjær på konference om selvmord, og han sagde, at hvis biskoppen kunne skaffe pilgrimspræster, kunne han skaffe veteraner.

Pilgrimsvandring i skoven

Et samarbejde blev formaliseret mellem Veteranstøtten, Viborg Stift og Viborg Kommunes veteranstøttearbejde. Senere er KFUM´s Soldatermission også blevet del af samarbejdet.

At vandre som pilgrimme er godt for ånd, sjæl og legeme - og ikke mindst for de veteraner, der bedst trives udendørs, hvor der er højt til loftet og masser af plads og frisk luft.

Historisk rute

For tredje år i træk har vi vandret fra Jelling til Viborg. Det er 123 km fordelt på en uge. Det er en utrolig smuk rute, og det er samtidig en historisk rute, hvor vi vandrer fra Danmarks dåbsattest i Jelling, hvor den danske nation blev skabt og samlet, til den gamle og smukke domkirke i Viborg. Undervejs sover vi på de fantastiske herberger, som arkitekt Andreas Blinkenberg har etableret med støtte fra Real Dania, og som ligger med ca. 20 km´s mellemrum.

Hver dag starter med morgensang. For hver time, vi vandrer, holder vi pause med en kort refleksion. Dagligt går vi en time i stilhed, og en anden time er der ”walk and talk”, hvor man kan dele sine tanker med en anden. Hvor vi kommer forbi kirker, samles vi til morgensang, meditation eller aftensang.

En ”bilgrim” kører vores bagage fra herberg til herberg og køber ind for os under hele turen. Vi behøver derfor ikke bære vores tunge rygsæk, men kan nøjes med en lille rygsæk til mad og vand m.v.

På herbergerne sover vi på sovesal. Der er bad og køkken, og på skift står vi for maden.

Flere målgrupper

Pilgrimsvandringer kan målrettes andre grupper end veteraner. Flere gange har vi vandret med indsatte fra Kærshovedgård Udrejsecenter. De har vandret både med danskere og sydafrikanere.

Vi vil også gerne vandre med andre psykisk sårbare, kriminelle, udsatte familier, overvægtige m.fl., fordi vandring er en unik måde at være sammen på og giver de bedst tænkelige rammer for dybe samtaler og refleksioner. For når vi vandrer, går det langsomt - og langsomhed er vederkvægende for det moderne, digitaliserede menneske. Side om side og uden medier imellem os kan vi tale om de store spørgsmål.

Vi vil gerne samarbejde med kommunale sundhedscentre, psykiatriske bosteder, Kriminalforsorgen og andre, der arbejder med psykisk sårbare. Med den åndelige dimension og med opholdet under Guds åbne himmel spejler vi vores liv i stilheden, i fuglenes sang og den storslåede natur - og det hele menneske tilgodeses.

 

Steen Andreassen

Steen H Andreassen

Endelig skal nævnes, at pilgrimsvandring er en billig fornøjelse. For 200 kr. om dagen kan vi dække både logi, mad og en uforglemmelig rejse, hvis effekt kan mærkes flere måneder frem!

Fakta

Diakonale pilgrimsvandringer

Målgruppe: Veteraner, udrejsedømte, udsatte familier m.fl.
Kontaktperson: Steen H. Andreassen
Telefon: 60 80 47 95
E-mail: stean@km.dk