Fortsæt til hovedindholdet
Nyt fra Stiftet
Nyheder

Præster er klar med hjælp til minkavlere

Folkekirkens beredskabspræster indgår i det psykosociale beredskab, der træder i kraft i forbindelse med aflivningen af de danske mink

Af Troels Witter

Det har ubegribelig store konsekvenser for landets minkavlere, når hele besætninger aflives i disse dage. Konsekvenserne er ikke kun økonomiske og erhvervsmæssige, for det er i mange tilfælde et livsværk og en hel identitet, der på få timer forsvinder.

Folkekirkens Beredskab har i flere år deltaget i møder hos VeterinærNord med hovedafdeling i Herning, hvor Politiet, Beredskabsstyrelsen og Embedslægeinstitutionen drøfter den tværfaglige indsats i forhold til alvorlige beredskabshændelser.

Derfor er der nu skærpet opmærksomhed på den psykosociale indsats til de berørte familier på minkfarmene, og det veterinære beredskab henviser blandt andet til Folkekirkens Beredskab.

Kan lytte til frustrationerne

- Jeg har selv talt med en af områdets store minkavlere, som skulle have aflivet mange tusind dyr. Derfor står han også overfor at skulle afskedige sin medarbejdere, og det er mange svære tanker, der trænger sig på i denne smertelige proces. Her kan den lokale sognepræst eller beredskabspræsten være den person, minkavleren har brug for at tale med. Vi kan ikke løse problemerne, men vi kan under tavshedspligt lytte og være sammen for en stund i det ganske ubærlige, siger ledende beredskabspræst Svend Erik Søgaard.

En del af det psykosociale beredskab

Folkekirkens Beredskab er en del af civilsamfundets beredskabsplan, som iværksættes ved for eksempel naturkatastrofer, store ulykker eller terror. Beredskabspræsterne er således en del af regionernes psykosociale beredskab, som i den aktuelle situation med aflivning af alle mink koordineres af Den Nationale Operative Stab (NOST).

 

Kontakt til folkekirkens beredskab

Der er fire beredskabspræster i Viborg Stift, og de vil koordinere hjælpen til minkavlerne med de lokale sognepræster. De berørte familier kan kontakte Folkekirkens Beredskab i Region Midtjylland på telefonnummer 40 20 22 55.