Fortsæt til hovedindholdet
Nyt fra Stiftet
Nyheder

Bliv døbt, gift eller begravet ved dit sommerhus

Flagene blafrer lystigt i den livlige blæst der smyger sig om fyrtårnet i Bovbjerg.Med udsigt til to sognekirker i sommerlandskabet fra fyrtårnets top, har tre stifter inviteret til fest, for at fejre udgivelsen af en rapport og et idekatalog om Kirken i sommerlandet.

-Vi havde en fornemmelse af, at der foregår rigtig meget i sommerlandet og det ville vi gerne have dokumentation for. Det har vi fået nu med rapporten, at der faktisk er en masse forventninger hos sommergæsterne men også at der er en utrolig kreativitet i sommerlandet, og det møde der sker mellem kirke og folk når man er i sommerlandet det er helt unikt, fortæller biskop Henrik Stubkjær.

Marianne Houmøller-Jørgensen fortæller om hendes oplevelser om kirken i sommerlandet. Foto: Henrik Vinther Krogh

Større betydning end sognekirken

Viborg Stift er sammen med Ribe og Aalborg gået sammen om at få dannet sig et overblik over hvordan kirken har det i sommerlandet - og den har det rigtig godt.

Udover at kirken i sommerlandet er et sted at tage på sightseeing til, så viser ny rapport at kirken i sommerlandet kan have større betydning end ens egen sognekirke.

-Sommerhuset er et betydningsfuldt sted og betegnes af mange som deres andet hjem. For nogen smitter detogså af på kirken. Den kommer til at være lige så vigtig eller måske endda vigtigere for dem end den kirke der er derhjemme, fortæller antropolog Marianne Houmøller-Jørgensen, der har rejst sommerlandet rundt og snakket med sommergæster og ansatte ved kirken.

Biskop Henrik Stubkjær byder velkommen. Foto: Henrik Vinther Krogh

Inspirationskatalog

Stigningen i sommerhusudlejninger og antallet af tursiter er en god grund til at få lavet en rapport Her kan man læse om eksempler på sommergæster, som vælger at blive viet eller få barnet døbt i deres ”sommerhus”-kirke.

Rapporten kan vi bruge til dels som et inspirationskatalog til andre sogne, til andre præster, ikke bare i vores stifter, men i hele landet. Derudover kan vi bruge det til dokumentation af en kirke, der faktisk er hvor mennesker også er idag, konstaterer en glad biskop.

Foto: Henrik Vinther Krogh

Vi får hele verden

Men det er ikke kun dem der kommer til kirken i sommerlandet der får noget ekstra. Også dem, der arbejder i kirken, får en ekstra oplevelse.

-Der var en der sagde at vi får hele verden ind her i mit sogn, fortæller Marianne Houmøller-Jørgensen.

Rejsen rundt i sommerlandet bød også på overraskelser for antropologen. Som da hun stødte på flere eksempler på, at der er mange af sommerlandspræsterne som holder konfirmation for sommergæster der ellers er bosat i udlandet. De har fået deres børn konfirmeret i ”sommerhus”-kirken.
 

-Det har været spændende. Jeg har mødt så mange forskellige mennesker og blevet klogere på både sommerhus og på folkekirke - og relationer derimellem, slutter Marianne Houmøller.

Rapporten er udarbejdet af Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter

 

Her kan du bladre i idekataloget

DOWNLOAD

Her kan du hente rapporten