Fortsæt til hovedindholdet
Nyt fra Stiftet
Nyheder

Frivillig hjælp til Ukraine

Overalt i Viborg Stift arbejder mange på at tage godt imod de ukrainske flygtninge. Vi har besøgt nogen af dem i Salling.

Af Henrik Helms

Vi er i Åsted i Salling, hvor frivillige i en række små byer står sammen for at hjælpe de mange ukrainske flygtninge i området. En af dem er Lone Lunne Kjær som er i fuld gang med at sortere tøj i byens forsamlingshus.
-Jeg havde en feriedag i fredags, og da jeg kom hjem, stod der ti sække med tøj hjemme på min trappe. Det er helt fantastisk.

I dag er første åbningsdag for en tøjcentral i det lokale forsamlingshus, hvor man gratis kan komme ind, og så tage det man har brug for til både sig selv og sine børn.

Og ikke langt derfra er Thyra Jørgensens stue fyldt med køkkenting og hun peger hen to store bunker der står klar.

-Det er to ting som er pakket sammen, klar til at bringe ud til to ukrainske familier, smiler hun.

En lang liste

Der er i forvejen ukrainere som arbejder i området, og derfor er der også kommet mange ukrainske flygtninge, som nu har brug for hjælp. Lidt udenfor Åsted sidder Asta Jørgensen og gennemgår listen med de ukrainere som er kommet. Alt imens hendes telefon jævnligt ringer med folk der enten opdaterer hende eller spørger hende til råds.

-Det er omkring 70, som jeg ved af, og det er kun Selde og Åsted, og så er der nogle enkelte i Junget og Durup, fortæller hun.

Frivillig Thyra Jørgensen igang med at sortere de mange køkkenting som er blevet givet. Foto: Henrik Helms

Mange tovholdere

Lagre med hjælp til de  nytilkomne ukrainere, er fordelt rundt hos
en række tovholdere.
-Det her er lagret, viser Thyra Jørgen med en stor armbevægelse som indtager hele hendes stue, og hvis vi kigger inde under bordet, så står der kasser med Tupperware og lamper, potter og gryder. Herovre står kasser med hele spisestel, som er doneret venligst af dette skønne lokalområde, storsmiler Thyra alt imens hun sorterer videre.

Tovholder Asta Jørgensen (th) i samtale med provst Susan Aaen. Foto: Henrik Helms.

At gøre en forskel

Alle de frivillige mærker at det gør en forskel, at stå sammen i et
lille lokalsamfund. 

-Vi er så mange som hilser på hinanden når vi går tur, og når der så skal gøres noget så mødes vi, og så sker der en masse, fortæller Thyra Jørgensen.

-Vi er over 100 i en Facebookgruppe, så det er bare lige at lægge det op,
så er de folk man skal bruge i løbet af en time, supplerer Asta Jørgensen

-Så bliver der meldt ud, at der kommer en familie på seks. Vi skal have nogen til at gøre rent i det og det hus, der så er blevet stillet til rådighed. Og en, to, tre, så er der bare rigtig mange, der melder sig til at komme, smiler Lone Lunne Kjær.

Hjertet smelter

De frivillige er ikke i tvivl om, hvorfor de gør det.
-Vi er nødt til at hjælpe hinanden. Tænk hvis vi selv stod i den situation. Hvis folk så de mødre, der står med deres børn, så tror jeg deres hjerter
vil smelte, slutter Asta Jørgensen inden hendes telefon igen ringer og kræver hendes opmærksomhed.

Tøjcentralen i Åsted har åbent to gange i ugen. Foto: Henrik Helms