Fortsæt til hovedindholdet
Nyt fra Stiftet
Nyheder

Biskop fyldte rundt med jysk lune og højtidelige traditioner

Mere end 400 gæster fejrede lørdag biskop Henrik Stubkjær, der er fyldt 60 år.

Biskop Henrik Stubkjær hilser på gæsterne foran domkirken, hvor festen begyndte med en musik og reflektion.

Af Anika Thorø Weber og Henrik Helms (foto)  

Det var med lige dele folkekirkelig højtidelighed og fødselarens altid lune humør, at biskop Henrik Stubkjær lørdag 25. juni kunne fejre sin længe ventede 60-års fødselsdag. 
Egentlig var det planen, at den runde fødselsdag skulle afholdes tilbage i januar, men på grund af vinterens coronaudbrud blev den udskudt – og forvandlet til en sommerfest.  
Det forhindrede dog ikke de mange inviterede gæster i at møde talstærkt op i det varme sommervejr.  

Mere end 400 kolleger fra folkekirken, samarbejdspartnere, politiske forbindelser og private venner deltog i en dag, der med alt fra højstemte indslag til den jordnære atmosfære var lige i Henrik Stubkjærs ånd.  

- Jeg er lidt overvældet. Det har været en intens dag med mange indtryk. Men det har været fantastisk, sagde biskoppen ved festens afslutning. 

- Evangeliet er grunden til, at vi overhovedet er samlet på en dag som den her. Derfor var det naturligt for mig, at vi skulle starte dagen i domkirken, siger Henrik Stubkjær, der er den 44. biskop over Viborg Stift.   

Men selvom evangeliet havde en central plads på dagen, var der også tid til at fejre selve fødselaren.  

Efter musikandagten i Viborg Domkirke fortsatte festlighederne i idrætshallen på Viborg Katedralskole. Her var gæsterne indbudt til reception med taler og sang i et afslappet miljø.  

- Kirken og samfundet går hånd i hånd. I går var jeg på skolen for at fejre dimittenderne, så hvorfor ikke fortsætte festen her, sagde Henrik Stubkjær, der er formand for skolens bestyrelse.   

Herning Kirkes Drengekor medvirkede i ceremonien i Viborg Domkirke. Her sang de ’This is the day’ af John Rutter og ‘I was glad’ af Charles Hubert Parry. 

Afsløring af portræt

Foruden taler og sang var der også en helt særlig tradition på programmet til receptionen.
Gæsterne var nemlig også inviteret til at overvære afsløringen af et portræt af fødselaren, sådan som der er tradition for, når en biskop fylder 60 år. Spændingen blev holdt helt til de sidste minutter, hvor et blåt dække til sidst blev fjernet og maleriet kom til syne. Her kunne man se fødselaren iført sin bispekåbe – omgivet af mange personlige referencer, der skulle understrege biskoppens kærlighed til eksempelvis diakoni, Folkekirkens Nødhjælp og engagementet i Det Lutherske Verdensforbund.  

- Lige netop portrættet har jeg været lidt nervøs for, for jeg har det egentlig ikke godt med at se mig selv portrætteret. Men jeg har haft stor tiltro til kunstneren, som jeg ved er rigtig dygtig, siger Henrik Stubkjær, der efter afsløringen takkede kunstneren Frantz Nicolaus for det fine resultat. 

Ved receptionens afslutning blev der traditionen tro offentliggjort et maleri af den nu 60-årige biskop. Maleriet af Frantz Nicolaus havde mange små detaljer, der referer til Henrik Biskops værdier og personlighed.

Varme lykønskninger  

Det var ikke kun Frantz Nicolaus der havde sat en ære i at fremhæve personlige karaktertræk ved biskoppen i forbindelse med fejringen.  

Dagen igennem modtog biskoppen kærligt røg og rosende ord fra de mange venner, kolleger og samarbejdspartnere, der delte ud af netop deres opfattelse af Henrik Stubkjær.  

Blandt dem var Ulrik Wilbek, borgmester i Viborg Kommune, der også forud for sin tale havde rosende ord til biskoppen: 

- Henrik Stubkjær er ikke bare biskop. Han er Henrik. Han er et tydeligt ansigt i byen, og det betyder meget. Samtidig har han formået at gøre kirken til en del af samfundet, og samfundet til en del af kirken. Det beundrer jeg ham for, sagde Ulrik Wilbek under receptionen. 

Borgmester Ulrik Wilbek (V) var en af talerne til Henrik Stubkjærs reception. Han hæftede sig særligt ved biskoppens folkelighed – og evnen til at gøre kirken til en del af folket og folket til en del af kirken.  

 Foruden ordene fra Ulrik Wilbek fik biskoppen også varme hilsner med på vejen fra sit kirkelige bagland, der gennem talerne blev repræsenteret af blandt andre bispekollegaen Peter Fischer-Møller og sognepræst Karsten Christensen, hvoraf sidstnævnte flere gange fik salen til at bryde ud i høj latter under sin tale. 

Sognepræst Karsten Christensen fik flere gange salen til at bryde ud i høj latter under sin tale på vegne af alle præster i stiftet.

I talerækken var også provst Kirsten Braad Thyssen. Hun fremhævede særligt biskoppens stærke lederegenskaber, hans politiske tæft samt hans vilje til også at træffe de upopulære beslutninger.   

- Og så er han en mand med rigtig meget godt på hjerte. Nogle gange så meget, at vi andre kan blive helt forpustet i forsøget på at følge med, sagde Kirsten Braad Thyssen. 

Kirsten Braad Thyssen holdt tale på vegne af provsterne i stiftet.

En glad giver 

Netop Henrik Stubkjærs store hjerte satte sit tydelige præg på dagen, hvor mange talere roste fødselaren for sit udsyn og sin vilje til altid at kæmpe for det bedre.  

Med sit diakonale hjerte var det derfor også naturligt for Henrik Stubkjær at frabede sig gaver på dagen. I stedet opfordrede han gæsterne til at støtte Folkekirkens Nødhjælp, hvor han før sit bispeembede var generalsekretær i 10 år. 

Alligevel slap biskoppen dog ikke helt for gaver. Det traditionsrige portræt var nemlig en gave fra alle menighedsråd og valgmenighedsbestyrelser i stiftet, mens musikindslaget med Herning Kirkes Drengekor var en gave fra Viborg Stifts provstiudvalg. 
 

Biskop Henrik Stubkjær var ved festens afslutning overvældet af de mange indtryk og varme ord, han havde modtaget dagen igennem.