Viborg Stifts udvalg for: Kirken i Verden

KIRKEBESØG i Rumænien

23. september - 1. oktober 2022 Med dansk rejseleder!

VI TOG PÅ KIRKEBESØG I RUMÆNIEN i 2001 og 2007 for at møde et folk og opleve en kirke, som før revolutionen i 1989 var et lukket land for os. Besøgene indgik i den mellemkirkelige udveksling der var mellem Viborg Stift og områderne Moldavia og Bucovina i årene 1999 – 2011. I samme periode begyndte unge rumænere at uddanne sig på landbrugsskole i Danmark. Flere etablerede sig her, og blev sammenført med deres familier. Nu inviterer vi til kirkebesøg i Rumænien fordi vi har mødt de rumænske migranter og hørt om deres noget anderledes gudstjenester of kultur. Det er naturligt at vi ønsker at have fællesskab med dem i det lokale samfund, og deraf kan der også følge en interesse i at vide mere om deres hjemland og at kende mere til livet i den ortodokse kirke, som er Rumæniens største kirkefællesskab. Men vi hører også gerne, hvilke erfaringer landets mindretalskirker har fra den økumeniske sameksistens med den ortodokse kirke. Det giver dette Kirkebesøg i Rumænien mulighed for. Rejsens program bringer os hen over den transsylvanske højslette, som mod øst afløses af Karpaterne, der er Europas længste bjergkæde. Moldavia og Bucovina er kendte for deres gamle klostre og bemalede kirker. Det er i dette område vi har de fleste dage på turen. Og i universitetsbyen Iasi får vi en grundig indføring den ortodokse kirkes historie og daglige liv. Her og i byen Buhalnita kommer vi til at møde venner, hvoraf flere har besøgt Viborg Stift. Området Maramures blev efter ophøret af det Habsburgske Monarki i 1918 delt mellem Ukraine og Rumænien. Regionen er kendt for deres smukke og meget høje trækirker. Besøgets sidste dag er i Cluj Napoca, den transsylvanske hovedstad.

Foto: Pixabay

REJSEPROGRAM

PROGRAM DAG 1: ANKOMSTDAG 

Afgang fra Billund lufthavn kl. 06.45 
Ankomst til Cluj kl. 13.20 Indkvartering på hotel i Sibiu. 
Aften: Velkomstprogram til rejsefællesskab og til Sibiu. 
(-/-/A)

DAG 2: DEN LUTHERSKE KIRKE OG NATUROPLEVELSE 

Formiddag: Besøg på Økumenisk Institut, hvor en repræsentant fra den lutherske kirke vil give os en orientering om denne kirkes eksistens som mindretalskirke i Rumænien, og om erfaringer og overvejelser fra det økumeniske fællesskab. 
Eftermiddag: Afgang til Pietra Neamt Indkvartering på hotel 
Aften: Til fri disposition
(M/F/A) 

DAG 3: KLOSTERBESØG, IKONER OG ANKOMST TIL IASI 

Besøg i Agapia nonnekloster, som vores danske dronning besøgte i år 2000. Besøg i det nærliggende munkekloster Neamt, som er et af de ældste klostre i Moldavia. Undervejs til Iasi får vi et møde med den meget anerkendte ikonograf Cristi Covrig, som hvert år er gæstelærer, på højskoler i Danmark. Indkvartering i Iasi. 
Aften: Festmiddag for rejseholdet og venner fra besøg i Danmark/Rumænien.
(M/F/A)

DAG 4: IASI 

Rundtur til byens ældste kirker, kirkens forskellige institutioner og det teologiske fakultet. Besøg hos en lokal menighed. 
Guide: Dan Sandu, underviser på teologisk fakultet 
Aften: Middag på et af byens klostre, efterfulgt af vinsmagningsprogram.
(M/F/A)

DAG 5: IASI OG BUHALNITA 

Formiddag: Møde med kirkens diakonale arbejde. Madalina Belcescu, tidl. elev på Diakonhøjskolen, og nu psykolog, giver os indblik i hendes arbejdsområde. 
Eftermiddag: Afgang til Buhalnita. Provst Victor Pislariu er vores vært. Indkvartering i Harlau.
(M/F/A)

DAG 6: HARLAU, VORONET, MOLDOVITA

Formiddag: Samtale med Victor Pislariu: Kirkens særlige opgaver og muligheder i Rumæniens landområder. 
Eftermiddag: Besøg i Voronet kloster og Moldovita Kloster. 
Indkvartering på Moldovita kloster.
(M/F/A)

DAG 7: KØRSEL OVER KARPATERNE TIL MARAMURES 

Guidet tur gennem Maramures Indkvartering i Baia Mara, hovedbyen i Maramures. 
(M/F/A)

DAG 8: DEN REFORMERTE KIRKE 

Efter ankomst til Cluj Napoca: - indkvartering på hotel. 
Eftermiddag: Møde med den reformerte præst Olga Lukacs, som er dekan for det teologiske fakultet i Cluj. 
Aften: Afskedsmiddag 
(M/F/A)

DAG 9: AFREJSEDAG 

Afrejse fra Cluj lufthavn: kl. 14.05
Ankomst til Billund: kl. 22.35 
(M/-/-)

OM BORGERE OG KIRKEN FRA RUMÆNIEN I VIBORG STIFT

Der bor mere end 3300 rumænere i Viborg Stift. De fleste i denne gruppe tilhører den ortodokse kirke. Enkelte er med i den lutherske kirke. Og så er der en gruppe der er med i Jehovas Vidner. Der er en rumænsk ortodoks menighed med egen præst, i Lemvig, Struer og Holstebro Der er en rumænsk ortodoks menighed i Viborg, med egen præst og egen kirke i Ulbjerg Og på samme måde er der menighed, præst og kirke i Ikast – Herning – Ringkøbing Skjern. I Isenvad, hvor den rumænske kirke er i det tidligere missionshus, er der købt hus til et kloster, hvor der p.t. bor en nonne og en ’søster’. 

OM KIRKERNE I RUMÆNIEN 

I Rumænien er den ortodokse kirke hovedkirken. 86,7% (2002) føler sig tilknyttet denne kirke. Derudover findes katolikker (4,7%) og reformerte (3,2%), især blandt ungarerne i Transsylvanien og tyskerne i Banatet; Det svindende tyske mindretal i Transsylvanien, Siebenbürgensakserne, er lutheranere. 

DEN ORTODOKSE KIRKE er karakteristisk for sit gudstjenesteliv, hvis liturgi rækker tilbage til oldkirkens fædre. Gudstjenestens stærke spiritualitet støttes af ikonerne, der er som vinduer ind i Guds Rige, af lys, røgelse og tilbedelsen af kirkens relikvier. Pilgrimsaspektet er vævet ind i kirkens tradition og praksis:

Vi befinder os på en rejse gennem hjertets indre rum, som ikke kan måles efter antallet af vågne timer eller dagene i kalenderen, for det er en rejse ud af tiden og ind i evigheden.

Kalistos Ware, biskop
Foto: Pixabay
Fakta (TRYK PÅ + FOR AT LÆSE MERE)

PRAKTISKE OPLYSNINGER

PRIS

 • Pris pr. person kr. 11.395,- Tilmelding senest d. 25. april 2022

 

BETALINGSBETINGELSER

Depositum på 15% samt evt. forsikringer betales ved tilmeldingen. Restbetaling betales senest 60 dage før afgang. 

 

PRISEN INKLUDERER

 • Flytransport Billund – Cluj Napoca t/r med mellemlanding 
 • Flyskatter • 1 stk indtjekket bagage 
 • Overnatning i delt dobbeltværelse med bad og toilet på værelset 
 • 8 x morgenmad, 7 x frokost og 8 x aftensmad 
 • Bustransport ifølge programmet 
 • Entréer og gaver • Drikkepenge til chauffør 
 • Bidrag til Rejsegarantifonden 

 

PRISEN INKLUDERER IKKE 

 • Øvrige entréer
 • Øvrige drikkeenge
 • Forsikringer Overdragelse af rejsen er ikke mulig, efter udstedelse af billetten.

 

EVENTUELLE TILLÆG/FRADRAG

 • Enkeltværelse tillæg (begrænset antal) kr. 800,- • Gouda Årsrejseforsikring (enkeltperson) kr. 305,- 
 • Gouda Årsrejseforsikring (enkeltperson fra 70 år) kr. 428,- 
 • Gouda Årsrejseforsikring (hele husstanden) kr. 607,- Der tages forbehold for ændringer i forsikringspriserne. 

 

MÅLTIDER

De inkluderede måltider er hver dag markeret med M = morgenmad, F = frokost og A = aftensmad. Er måltidet ikke inkluderet, markeres dette med -. 

 

OVERNATNING

På turistklasse hoteller med bad og toilet på værelset. En enkelt nat skal vi bo på et kloster. 

 

KLIMA 

Der kan forventes temperaturer på cirka 20-25 °C om dagen. 

 

PÅKLÆDNING

Godt fodtøj, en jakke eller lignende til aftenerne. Skuldre og knæ skal være tildækket ved besøg i kirker. VALUTA I kontant valuta: Rumænske Lei. Der kan også bruges Euro nogle steder. Kreditkort kan ligeledes anvendes i mange forretninger og det er muligt at hæve penge i bankautomater. 

 

PAS OG VISUM 

For danske statsborgere med dansk pas gælder følgende krav for opnåelse af indrejsetilladelse: Pas skal være gyldigt mindst til efter forventet hjemrejse. Det kræves ikke visum for danske statsborgere. 

 

OBLIGATORISK SYGDOM- OG HJEMTRANSPORTFORSIKRING 

Har du ikke det Blå EU sygesikringskort eller rejser du udenfor dækningsområdet, kræver vi, at du har en rejseforsikring som minimum dækker sygdom og hjemtransport. Ved tilmelding skal du oplyse os, dit forsikringsselskab samt policenummer. 

 

BEVÆGELSE OG MOBILITET 

Rejsen foregår primært i fladt terræn med forskelligt underlag, enkelte niveauforskelle mv, og egner sig for selvhjulpne godt gående. 

 

VACCINATIONER

Vi anbefaler at kontakte egen læge, Seruminstituttet www.ssi.dk eller Rejsemedicinsk klinik i Århus eller Odense i god tid inden afrejse for oplysning om evt. særlige krav eller anbefalinger af vaccine. Ved indrejsen er der ikke nogen generelle krav om vaccine. 

 

DRIKKEPENGE 

Hvis måltiderne er inkluderet i prisen og på forhånd betalt af Unitas Rejser, er drikkepenge herfor indregnet. Drikkepenge i forbindelse med køb af drikkevarer er ikke inkluderet. Drikkepenge til chaufføren og lokale guider betales samlet af rejselederen. 

 

FORBEHOLD

Der tages forbehold for ændringer i programmet. Alle vores rejser evalueres og forbedres løbende på baggrund af tilbagemeldinger fra vores rejseledere og deltagere. Af den grund kan der være ændringer i programmet, fra rejsen blev købt, til den finder sted. Lokale forhold kan medføre, at vi under rejsen er nødt til at ændre indholdet eller rækkefølgen herpå. Vores mål er, at deltagerne får den bedst mulige rejse. Flytiderne som står i brochuren, er vejledende. De endelige flytider bliver oplyst ca en uge før afrejse. 

 

KRIGEN I UKRAINE og dens indflydelse på nabolandes humanitære og politiske vilkår kan også påvirke muligheden for at gennemføre denne rejse. Hvis vi må aflyse rejsen,af denne grund, vil den blive udbudt med samme program, når det er muligt og tilrådeligt at rejse ALMINDELIGE BETINGELSER Rejsen er underlagt Unitas Rejsers almindelige betingelser vedrørende pakkerejser, som deltagerne bør læses før jeres endelig bestilling. Betingelserne fremsendes gerne på mail eller kan læses på www.unitasrejser.dk

FORBEREDELSE AF KIRKEBESØGET I RUMÆNIEN 

 • Torsdag 18. august kl. 17.00 – 20.30
 • Program: Rumænien ifølge Steffen Gram Spisepause.
 • Anden del: Afklaring af praktiske forhold.
 • Sted: Sognegården ved Domkirken i Viborg

YDERLIGERE INFORMATION